12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Promocija knjige “Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini”

Više od autora

- vl promo-

Danas je u Hotelu Admiral održana svečana promocija knjige “Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini”. Riječ je o knjizi koja je nastala kao zajednički plod učenja i rada nekoliko tisuća zdravstvenih profesionalaca, članova raznih nevladinih udruga i bolesnika koji su tragali za odgovorom na pitanje što zapravo znači umijeće medicine, kako u preventivnoj i kurativnoj, tako i u palijativnoj medicini. Urednici ove knjige su profesorica Marijana Braš i profesor Veljko Đorđević.

Cijela knjiga pokazuje kako se samo služeći čovjeku i čineći dobro u medicini, možemo dobro i osjećati. Zapravo, nerijetko imamo osjećaj kako u ovom raščovječenom svijetu čestih nepravdi, izgubljenih ideala, ratova, progona ljudi i migracija, manjka humanosti, milosrđa i empatije.Za razliku od toga, mi smo imali čast provoditi godine, mjesece i sate s hrabrim i dobrim ljudima koji su primjer čovječnosti.


Ovo je knjiga o ljudima koji su se hrabro upustili u borbu za dostojanstvo i kvalitetu života oboljelih, pritom nerijetko i sami sa svojim ožiljcima života na duši koji su ih samo još više učvrstili i usmjerili u nesebično davanje drugima. Knjiga o ljudima i institucijama koji su pravi ponos medicine.

“Ova knjiga zapravo je zapis desetogodišnjeg razvoja palijativne medicine u Hrvatskoj, mi smo bili edukatori za preko 1500 kolega iz cijele Hrvatske, ali i iz nekih susjednih zemalja, i zapravo smo ovdje zabilježili najljepše priče koje ukazuju kako se osjećaju profesionalci koji rade s teškim i umirućim bolesnicima, kako se osjećaju studenti medicine, kako se osjećaju bolesnici, a na kraju knjige imamo 25 udruga i ustanova koje su po nama primjer najbolje prakse razvoja palijativne medicine u Hrvatskoj. Vjerujemo da će knjiga koristiti kako zdravstvenim profesionalcima i kreatorima zdravstvenih i obrazovnih politika, tako i široj javnosti”, izjavila nam je profesorica Marijana Braš, predsjednica Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno