Kontaktirajte nas

Film i glazba

Promocija “Rockanja u Vinkovcima” zbog lošeg vremena u Blues and rock clubu Hendrix!

Objavljeno

-

Foto: privatna arhiva

Kako smo vas već ranije informirali, prekosutra će se održati promcija knjige i dvostrukog CD-a nazvanih “Rockanje u Vinkovcima“. Najavljeni događaj će se, zbog lošeg vremena, iz rockabilly bara Hang Loose preseliti u Blues and rock club Hendrix (raskrižje H.D. Genschera i Duge ulice – i dalje centar grada). Termin ostaje isti, subota 9. listopada s početkom u 17:00 sati.

Satan Panonski i Pokvarena mašta

Pišući ovu knjigu, njezin autor Ivica Aničić je našao način kao objediniti vinkovačku scenu (barem na jedan dan), i to možda onako kako se to do sada nikada nije dogodilo. Njegova knjiga priča o jednom važnom dijelu povijesti protagonista te scene, žitelja, kao i ovoga grada uopće. Vremenu kad su Vinkovci “rockali” preko The Užasa, Pogreba X, the Karambola, Pest Antun Banda, Špilšula, Majki, Satana Panonskog, Nepopravljivih, Kaotičnih duša, Pokvarene mašte… i bili tako važna spona između velikih centara Ljubljane, Rijeke, Zagreba i Beograda.

The Užas

Puno odgovora na pitanja koja nismo mogli ili imali kome postaviti, dobit ćete čitajući Ivicinu knjigu “Rockanje u Vinkovcima”, saznat ćete nikad ispričane priče te dobiti uvid u cijele sudbine ljudi koje, ili već dugo nismo vidjeli u Vinkovcima, ili onih koje gotovo svakodnevno susrećemo, a da uopće nismo svjesni što su učinili na osobnom i općem kreativnom polju.

Kaotične duše

Sve je to vjerajtno privuklo i izdavače, Maticu hrvatsku, u suradnji s najvećom domaćom izdavačkom kućom Croatiom Records koji su odmah prepoznali Rockanje kao nešto stvarno vrijedno pozornosti zbog čega su se i upustili u izdavanje Aničićeve knjige. Također, paralelno s knjigom Croatia je objavila i istoimeni dvostruki CD, na kojem se nalazi 46 snimaka vinkovačkih bendova, ukupnog trajanja od gotovo dva i pol sata.

Mlinski kamen

Podrobnije o svemu doznat ćete prekosutra u subotu 9. listopada u prostorima Blues and rock cluba Hendrix. Promocija knjige upriličit će se se u 17:00 sati, uz sudjelovanje autora Ivice Aničića i lektorice izdanja Ljiljane Radobuljac Lile, izdavača – dr. Dražena Švagelja ispred Matice hrvatske i Želimira Babogredca ispred Croatie Records, te urednika izdanja CD-a Domagoja Bešlića i Gorana Čeliga.

I knjigu  CD-e ćete sutra moći priskrbiti, naravno, po promotivnim cijenama.

Kruno Domaćinović (Majke)

S prvim mrakom započet će vrlo neuobičajena svirka, budući da će se na binu popeti čitav niz glazbenika koji  godinama nisu svirali zajedno, a za publiku će samo prekosutra odsvirati pjesme bendova koje nismo čuli možda i više od 30 godina. Izuzetno mi je drago najaviti kako ćemo tu večer uživati u pjesmama grupa The Užas, The Karambol, Špilšul, Pogreb X, Nepopravljivi, Majke, Kaotične duše, Pokvarena mašta, Mlinski kamen i Taxi. Stoga je za očekivati da ćemo, u različitim kombinacijama, vidjeti i čuti svirku koju će nam upriličiti Zoran Čalić, Kruno Domaćinović, Daniel Brdar, Domagoj Bajtal, Vlado Bakarić, Igor “Iggy” Djeke, Pero Jelčić, Zvonko Štimac, Milan Lazarević Zolja, Miroslav Fuzy, Goran Dujmić, Hrvoje “Hrco” Tuček, Mario Anušić, Vlado Županić Zagorac, Krešimir Janošić Ramona, Petra Marković, Ivan Crnjak, Slaven Nuhanović… i drugi.

Pest Antun Band

Naravno, navedeni su samo oni spremni popeti se na binu jer lista uzvanika i onih koji su već potvrdili svoj dolazak je puno duža, a sasvim sigurno je da će biti i nekih iznenađenja.

Kompletan događaj će biti snimljen i audio i video, a pratit će ga i CMC televizija, koja od početka sudjeluje i pomaže organizaciji ovog događaja.

Dakle, prekosutra, u subotu 9. listopada u 17:00 sati zaputite put Blues and rock cluba Hendrix jer je pred nama večer koje ćemo sigurno još dugo pamtiti.

Špilšul

I da ovu najavau završim riječima renomiranog kritičara portala Ravno do dna, Zorana Tučkara koji u svojoj recenziji CD-a “Rockanje u Vinkovcima”, među ostalim, primjetio i slijedeće: “I dok Rijeka svoje punkere i rockere njeguje poput velebitske degenije, ništa slabiji tretman nije zaslužila njihova vinkovačka braća po irokezi i ziherici.”.

Nadam se da će nas ovaj cijeli događaj podsjetiti kako stvarno imamo puno razloga za ponos, što smo Vinkovčani…

Film i glazba

Lucija Ivšić iz Punčki predstavila novi projekt koji se zove ŽIVA

Objavljeno

-

Napisao/la

    158 pregleda

Foto: Jess Brohier

Lucija Ivšić, koja je na široj glazbenoj sceni poznatija kao članica rock benda Punčke, predstavlja se s novim projektom ŽIVA i singlom “Power”.

S trenutnom adresom u Australiji, na novom projektu Lucija je radila više od godine dana, tijekom najdužeg lockdowna na svijetu. Novi singl nastao je u njenom domu u Melbourneu, a nakon nekoliko iteracija ŽIVA je konačno spremna za publiku.

Gradeći priču na svojim slavonskim korijenima, ŽIVA spaja moderne zvukove s onima koji predstavljaju njen grad Vinkovce i kulturu u kojoj je odrasla.

Kroz novi projekt Lucija predstavlja vlastita iskustva kroz drugačije žanrove od onih koji su se mogli čuti u Punčkama. U skromnom studiju, opremljena mikrofonom i laptopom, ŽIVA utjelovljuje izlazak iz zone komfora i nastavlja pomicati granice, kombinirajući elemente slavic-popa, trip-hopa, alternativnog R&B-a, darkwavea i elektroničke glazbe.

Iako je riječ o glazbi koja je drugačija od one Punčki, i u ovom slučaju jedna od glavnih odlika su pjesme nabijene energijom, ponekad mračne, ali pune iskrenih stihova. Kao što sama Lucija kaže za novu glazbu koju stvara pod imenom ŽIVA: “Power” je uvod u moj put samootkrivenja, rađanja novog identiteta i otkrivanja ljubavi prema samoj sebi.”

Singl “Power” napisan je, snimljen i produciran u Lucijinom domu u Melbourneu u rujnu 2021., uz stalnu potporu Anje Tkalec, basistice Punčki i producentice u studiju Rattus Rattus. Za mix je zaslužan John Foyle, londonski producent koji je radio s imenima poput Ibeyi, a master potpisuje Damjan Blažun, hrvatski producent s adresom u Berlinu. Lyric video potpisuje Martin Peranović.

Pjesma je i najava nadolazećeg EP-a koji će biti objavljen sljedeće godine, a “Power” je dostupna na svim streaming servisima.

Nastavi čitati

Film

Nedeljko Dragić dobitnik je Nagrade za životno djelo 32. Animafesta

Objavljeno

-

Napisao/la

    156 pregleda

Foto: Animafest promo

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa (Tupko), te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću.

Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma “Elegija” razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovu, kako je kritika s pravom primijetila, “bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom”.

Tup-tup (1972.)

Majstorski radovi kao što su “Krotitelj divljih konja” (1966.), “Možda Diogen” (1967.), “Idu dani” (1969.), “Per Aspera ad Astra” (1969.; vrhunsko ostvarenje tzv. mini-filma), “Tup-tup” (1972.; nominiran za nagradu Oscar), “Dnevnik” (1974.), “Put k susjedu” (1981.), “Dan kad sam prestao pušiti” (1982.) ili “Slike iz sjećanja” (1989.) osvojili su brojne nagrade u svijetu – u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu… No, osim vizualnošću, pažnju su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu (npr. Idu dani), ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture (Dnevnik je inspiriran i autorovim doživljajem Amerike i intimnim razmišljanjima). Pri tom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu.

Slike iz sjećanja (1989.)

Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Tško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb!

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022.

Nastavi čitati

Film i glazba

“Digital Traffic Jam” Tonija Starešinića dobio spot!

Objavljeno

-

Napisao/la

    133 pregleda

Foto: Goran Berović

Toni Starešinić (Chui, Mangroove…) objavio je spot za “Digital Traffic Jam”, prvi singl s novog solo albuma “Survival Kit”. Spot je režirao Arsen Oremović, koji je ujedno i redatelj hvaljenog dokumentarnog serijala “Nesreća” za koji je Toni Starešinić radio glazbu:

“Zbog stanjenih budžeta, u modi su lyric video klipovi, a kako je u našem slučaju to bilo stanjeno do nule, a radi se o instrumentalu, mogućnost “lyricsa” automatski je otpala. Stoga sam, preko očekivanih kadrova furioznih i ritmički montiranih kadrova prometne gužve, odlučio bar popisati instrumente. Utoliko više što doista nije naodmet ukazati na to da odlični solo potiče od (distorziranog) saksofona što mnogi vjerojatno ne bi skužili na prvu. Ne znam ni sam otkud ideja za ‘killbilovsku’ poetizaciju meni omiljenog srednjeg dijela pjesme, ali nadam se da će ljude dirnuti”, kaže redatelj.

Tonija Starešinića je za Digital Traffic Jam inspirirao nedavni kolaps najpopularnije društvene mreže, a na pjesmi gostuje i njegov kolega iz Chuia, saksofonist Vojkan Jocić koji je svojim solom savršeno dočarao kaos digitalnog života:

“Srećom je kolaps trajao jako kratko jer ne mogu ni zamisliti posljedice po društvo kad bi se recimo ugasio na tjedan dana. Ljudi danas cijeli svijet promatraju narkomanskom ovisnošću kroz društvene mreže i posljedice posebno po psihu pri dužem lockdownu tog sustava mogu biti pogubne posebno za mlade ljude.”

Toni Starešinić je album za Menart objavio digitalno, a uskoro će biti objavljen i na CD-u i to dvostrukom! Naime, uz novi album, na CD-u će biti objavljen i prvi Tonijev solo album “Nesreća” koji je do sada bio dostupan samo digitalno i na vinilu! O novom instrumentalnom albumu Toni kaže kako je nastao kao najnužnija potreba za preživljavanjem duha, uma pa samim time i tijela u pandemiji koronavirusa. Autor svih skladbi je Toni Starešinić.

Popis pjesama: 1. Escape Route | 2. Digital Traffic Jam | 3. Sanctuary | 4. Conqueror Worm | 5. Fat Is Good | 6. Nothing Lasts Forever

Nastavi čitati

Zadnje objave

koronavirusprije 2 minute

Vlada izmijenila zakon i uvela kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid potvrda

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U njega su unesene kazne za one...

Aktualnoprije 13 minuta

Božićnica 5.000, uskrsnica 2.500 kuna, bonovi, stipendije za studente, darovi za djecu i zajednički izleti – tako to rade u Kreditnoj uniji Jamstvo iz Županje

Društveno odgovorno poslovanje sve je više fokus kako potrošačima, tako i tvrtkama koje su uvidjele da percepcija kredibiliteta društveno odgovorne...

Aktualnoprije 1 sat

Vandalizam u općini Andrijaševci: Počastili se pizzom pa devastirali terasu

U noći između 30. studenoga i 1. prosinca više nepoznatih osoba uništilo je terasu, namještaj i vanjski dio zgrade na...

Aktualnoprije 2 sata

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u...

Vijestiprije 2 sata

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 3 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 5 sati

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 19 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Najčitanije