17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Proračun Županije za 2023. težak 171 milijun eura

Više od autora

- vl promo-

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 15. sjednica Županijske skupštine, a tema koja je najviše dominirala bio je proračun za 2023. godinu. Bit će težak oko 171 milijun eura, a ono što je važno, on je gospodarski razvojan i socijalno osjetljiv. Stoga, sljedeća godina bit će puna projekata na razini županije.

„Sve one stvari koje smo pokrenuli u ovoj kalendarskoj i proračunskoj godini se nastavljaju. Jedna od pokrenutih mjera je pomoć obiteljima s 4 ili više maloljetne djece koja je u ovoj godini došla na preko 3 milijuna kuna što nije malo. Zatim je tu mjera pomoći umirovljenicima, onima koji su najslabijeg imovinskog i socijalnog statusa, a sada dižemo cenzus. Pomoć će dobiti na kvartalnoj razini oni koji imaju nešto više mirovine nego što je to bilo do sada. Nadalje, pomoć gospodarstvu koja je bila u proračunu 500 tisuća kuna sada je na 2 i pol milijuna kuna. U sljedećem proračunu je predviđena ista ta cifra s time da će biti izmijenjeni kriteriji, a ciljna skupina bit će srednji poduzetnici”, najavio je župan Damir Dekanić.

Dodaje kako se 2022. završava bez dugova i kredita te optimistično gleda na godinu koja nam dolazi. Napominje kako su preko mjera i fondova Europske unije izgrađeni brojni vrtića, a sada fokus prelazi na izradu dokumentacije i projekata za izgradnju domova za starije i nemoćne kako bi se osigurao smještaj za što veći broj ljudi, poglavito iz ruralnih krajeva.

„Spomenut ću da je ove godine aplicirano na vrijednost 120 milijuna kuna projekata od kojih je jedan dobar dio realiziran. Radi se o 80 posto bespovratnih sredstava. Nekim malim zaokretom agencije koja se sada fokusirala više na okruženje, pogotovo na jedinice lokalne samouprave koje nemaju svoje agencije. Imaju jedan stručan pristup i pomoć koji na kraju rezultiraju time da ogromna sredstva dolaze u našu županiju”, ističe župan.

Okvir aktivnosti Vukovarsko-srijemske županije postavljen je široko jer u planu je 11 strateških i 17 posebnih ciljeva te 63 mjere. Radi se o projektima koji bi trebali podići gospodarsku aktivnost, ali i kvalitetu života.„Nadamo se da ćemo do kraja sljedeće godine imati sve preduvjete da ti projekti krenu u fizičku realizaciju u novoj financijskoj perspektivi. Radi se o projektima istraživanja geo-termalnog potencijala, Autoparku Lipovac, Transportno-logističkom centru, Centru za GMO free soju, Panonskom centru za primjenu digitalnih tehnologija i Klaonici”, kaže Zrinka Čobanković iz županijske Razvojne agencije.

Višak prihoda ostvarile su zdravstvene ustanove koje će time pokriti manjak akumuliran prethodnih godina.

„Od 172.200.000,00 eura, kada malo analiziramo, na namjenske prihode proračunskih korisnika otpada 900 tisuća eura, a na županijski 45 milijuna eura. Kada i to malo analiziramo i oduzmemo, decentralizirana sredstva i iznos od pomoći koji samo prođe kroz žiro račun županije vidimo da bi izvorni županijski proračun iznosio 14.140.000,00 eura što čini svega 30 posto ukupnog županijskog proračuna”, govori pročelnica za financije Sandra Adžaga.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno