Kontaktirajte nas

Aktualno

Proslavljen 1700. rođendan Valentinijana i antičkih Cibala na IX. Rimskim danima

Objavljeno

-

Rimski dani, manifestacija koja slavi slavnu prošlost antičkih Cibala na dobrom su putu postati etablirana turistička manifestacija pandan Vinkovačkim jesenima.
Potvrdila su to dva dana replike života iz vremena Rimskog carstva u gradu u kojem su rođena dva rimska cara Valentinijan i Valens.
„Imali smo priliku oživjeti stari Rim ovih dana u Vinkovcima. Prekrasno je vidjeti ovoliki broj naših sugrađana i da se ponovno nešto zbiva u gradu. Iako moramo ostati odgovorni, moramo si malo dati oduška i uživati u ovako lijepim prizorima. Nadam se da je dojam potpun, a Rimski dani idu dalje jer u budućnosti moraju postati male Vinkovačke jeseni”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić jedan od uzvanika carske gozbe.

Upravo je vrhunac IX. Rimskih dana obilježila večerašnja proslava 1700. rođendana raskalašenog Valentinijana koji je pripremio gozbu u čast svoje ljubavnice i vjernog mu puka.

„Valentinijanov život bio je iznimno zanimljiv. Prema današnjim standardima gotovo holivudski, s druge strane, to se očekivalo od jednog cara. Ovo je bio samo mali djelić njegove cjeloživotne drame, ali se nadam sasvim dovoljan da pokaže koliko je naša arheološko-povijesna baština neizbrisiva na europskoj odnosno svjetskoj razini,” ocijenio je jedan od organizatora u ime Gradskog muzeja Vinkovci, ravnatelj Hrvoje Vulić dodavši da iznimno uspješne ovogodišnje Rimske dane potvrđuje broj posjetitelja.

Uz rimske gastronomske bakanalije, scenom živopisnog antičkog kampa u Lenijama prodefilirali su, caru u čast, pripadnici Legije – rimske vojske, atraktivne dvorske plesačice, žongleri vatrom, gladijatori koje su sigurne smrti pučani spasili palcem gore.

„Lijepo postavljen kamp, dobra energija, glazba, ljudi, svi su angažirani na ovom sjajnom eventu, a mi smo jako lijepo prihvaćeni. Prikazali smo naše borbe u mjeri ugodnoj publici. Imamo podlogu borilačkih vještina pa nam nisu strani ni padovi ni udarci. Ljubav se spojila s poviješću. Vježbamo cijele godine, a svatko od nas ima svoju ulogu. Ja sam Trex, agilniji gladijator koji se bori protiv Murnila, malo većeg dečka. Opasno je, no mi se pazimo, imamo tehniku i možemo improvizirati tako da za sada nije bilo velikih ozljeda, a trofeji uvijek dobro dođu”, otkrio je jedan od pulskih gladijatora Ami Zukanović koji već 4. sezonu sudjeluje u turističkom prikazu igara i za kojim uzdiše ženska publika što im, priznaje, godi.

Ave Imperator, pozdravljalo je cara Valentinijana i staro i mlado, a Vinkovci su u nazočnosti brojnih građana proslavili 1700. rođendan antičkih Cibala na kojima leže više od tisućljeća i pol.
„Jedna lijepa rimska fešta u našem gradu kojoj se odazvalo jako puno ljudi. Scenarij je napisala Petra Blašković. Edukativna priča o događanjima na ovom tlu u vrijeme starog Rima, a kao u svakoj predstavi, ne nedostaje drame, ljubavi, intrige”, ocijenio je glavni protagonist večerašnje izvedbe glumac Vladimir Andrić koji je utjelovio cara Valentinijana.
Generalna je ovo proba ujedno 10. jubilarnih Rimskih dana iduće godine koji će, najavljuju organizatori iz Grada Vinkovaca, Muzeja i Turističke zajednice, s obzirom na veliki interes i podršku građana, biti na još višoj razini.

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    13 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Aktualno

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Objavljeno

-

Napisao/la

    70 pregleda

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna, najavljeno je.

Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, odlučeno je kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Podsjećamo da se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m² ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60% bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi Ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 3 minute

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 26 minuta

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 2 sata

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 3 sata

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Aktualnoprije 3 sata

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za...

Aktualnoprije 4 sata

Odlična mogućnost za male proizvođače

U sklopu ovogodišnjeg adventa Novosti d.o.o. i suvenirnica Bončić-Poklončić kroz Javni poziv pozivaju lokalne proizvođače na dostavu ponude vlastitih proizvoda...

Aktualnoprije 4 sata

U subotu nova mogućnost cijepljenja na punktovima u Vinkovcima i Županji

Županijski Zavod za javno zdravstvo i Domovi zdravlja Vinkovci i Županja pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije...

Aktualnoprije 5 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 148 novooboljelih, preminula 1 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 148 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije