18 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Proveden dvogodišnji projekt “ProŠIRI VIdike”

Više od autora

- vl promo-U prostorijama vinkovačke gimnazije održana je završna konferencija projekta “ProŠIRI VIdike”, koji je sufinanciran iz EU-ovog socijalnog fonda i Ureda Vlade RH za udruge u iznosu od 1.166.155, 96 kuna, a nositelj projekta je Udruga “Pegaz” Rijeka. Partneri na projektu su Konjički klub “Kolan”, Šibenik, Konjički klub “Eohippus”, Vinkovci, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Rijeka, Ekonomska škola “Mijo Mirković” Rijeka, Centar za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, Šibenik i Gimnazija “M. A. Reljković, Vinkovci.

Ovom konferencijom htio se predstaviti projekt široj javnosti, kao i potaknuti mlade da se uključe u ovakve i slične programe. Projekt “ProŠIRI VIdike” usmjeren je na učenike i stručni kadar srednjih škola s ciljem razvoja i promocije srednjoškolskog volontiranja u suradnji s 3 organizacije civilnog društva. Projekt provodi 7 partnerskih organizacija u 3 različite županije čime je stvorena nova mreža organizatora volontiranja.

“Meni je jako drago što je Gimnazija pristala na partnerstvo i mi smo jako zadovoljni, ne samo s Gimnazijom nego i djecom iz ostalih srednjih škola u Vinkovcima. Naime, desilo se to da je u projekt bilo uključeno 13 učenica, dakle samo cure su se prijavile. Osim druženja i volontiranja u našem klubu imali smo i 6 putovanja, 4 odlaska na trodnevni kamp u Rijeku, i dva u Šibeniku. U “Pegazu” i “Kolanu” su nas dočekali kao pravi domaćini i puno su nam pokazali, i kao što samo ime projekta kaže zaista smo proširili vidike, jer smo vidjeli kako se radi i u drugim udrugama i s korisnicima i s konjima, a to je našim curama bilo vrlo važno da unaprijede svoj rad i da vide koliko je važno volontirati i da bez volontera i volonterskog rada naše udruge ne mogu opstati. Nadam se da će se ova suradnja nastaviti i u buduće”, istaknula je ovom prilikom voditeljica Konjičkog kluba “Eohippus” Marijana Ač Rapčan.

Kroz projekt uključen je 51 učenik i 12 pomoćnika. Ostvareno je 5584 volonterska sata, a Vinkovci su imali čak 1544 volonterska sata i 13 volontera. Volonteri su velika pomoć postojećim kapacitetima udruga te doprinose provedbi kvalitetnih socijalnih programa i usluga.
Volonteri volontiranjem dobivaju nova znanja, vještine i iskustva. Nova poznanstva kao i rad sa životinjama u prirodi, rad sa socijalno ugroženim skupinama korisnika, potvrdu o kompetencijama stečenim kroz volontiranjem te aktivno provođenje vremena.

“Ono što je najbitnije naglasiti je da smo mi tu uključili svoje učenike, koji žele volontirati i tu se učenici na neki način sve više educiraju kako pomoći ljudima, kako biti u prirodi, i kako pomoći konjima. Jedna simbioza životinja i ljudi uz pomoć volontera. Pomoć životinjama i ljudima. Išli su i u druge gradove Šibenik i Rijeku, proširili su i vidike i prijateljstva, i stekli nova iskustva. I dalje ćemo sudjelovati u takvim projektima jer gdje god možemo našu djecu aktivirati i usmjeriti ih da pomažu i bave takvim projektima mi smo tu da im damo podršku”, dodao je ravnatelj Gimnazije Stipe Tomić.

Ovim putem Konjički klub “Eohippus” poziva sve koji su zainteresirani da postanu dio njihovog volonterskog tima i nauče nešto novo, te kvalitetno iskoriste svoje slobodno vrijeme.

Volontiraj, učini nešto dobro i osjećaj se dobro!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno