17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Prva poslijeratna proslava svete Katarine 1996. godine

Više od autora

- vl promo-

Crkveni god Cerića, blagdan svete Katarine, obilježili su 25. studenoga prognani Cerićanci, stoji u 48. broju Vinkovačkog lista iz 1996. godine.

Položili su vijence i zapalili svijeće za sve poginule i umrle žitelje, a zbog, kako su tad istaknule kolege, sigurnosnih razloga, pripadnici jordanskog bataljuna UNTAES-a Cerićance su nakon polaganja vratili s nadzorne točke između Nuštra i Cerića te ih uputili na ulaz u mjesto iz smjera Vinkovaca (Male Bosne).

Misno je slavlje, pišu kolege, održano u blizini nogometnog igrališta na otvorenom, jer je zgrada crkve bila srušena. Ipak, Cerićanci su pokazali kako je njihova Crkva preživjela ratna iskušenja i prognaničke muke. Tad je trebao biti odigran i prijateljski nogometni susret veterana cerićke Mladosti i vinkovačkog Dilja, no, onemogućili su ga pripadnici UNTAES-a zbog već spomenutih sigurnosnih razloga. Veterani Mladosti i Dilja pred vratnicom su ovjekovječili prvu proslavu crkvenog goda u Ceriću poslije agresije na Hrvatsku, a ujedno i donaciju kojom je gostujuća momčad budućem nogometnom ligašu iz Cerića darovala paket opreme za prvu momčad.


U Vinkovačkom listu njihova zajednička fotografija služi kao trajna uspomena. Bila je to prva poslijeratna proslava blagdana svete Katarine u spaljenom Ceriću, a tad su istaknuli kako će vrlo brzo njihovo selo zaživjeti jače no ikada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno