4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Prva rata poticaja poljoprivrednicima kreće sljedeći tjedan

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Od sljedećeg petka, 15. veljače 2019. godine, započinje isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna.

To znači da će biti isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje. Bit će isplaćene i proizvodno vezane potpore za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Dodatna potpora u iznosu od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

“Ove godine podebljali smo proračun za potporu poljoprivrednicima, a svoje troškove administracije maksimalno srezali. Isplatit ćemo ukupno 3,6 milijardi kuna. Poljoprivreda je jedan od prioriteta ove Vlade i to se vidi u svakoj odluci, pravilniku i zakonu koji smo do sada pripremili i za koje smo lani proveli čak 176 savjetovanja s javnošću”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao kako se u ožujku nastavlja s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima. U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a uključujući poravnanja završiti do 30.6.2019. godine bit će isplaćeno 870 milijuna kuna. Ove godine bit će isplaćeno i 50 milijuna kuna za novu mjeru uvedenu prošle godine – Mjeru 14, Dobrobit životinja.

Podsjetimo, u studenom 2018. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1.135.634.915 kuna. Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima će ove godine biti isplaćeno ukupno 3,6 milijardi kuna kroz izravna plaćanja temeljem podnesenih Jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2018. godini. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno