Prva žrtva koronavirusa u susjedstvu

0
259

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini u padu je na dnevnoj bazi, s oko 900 na 397, izvijestilo je državno zdravstveno povjerenstvo. Od virusa je jučer umrlo još 109 ljudi, navodi povjerenstvo, čime se broj umrlih u Kini penje na 2.345. Dan ranije umrlo je 118 ljudi, a u Kini je zaraženo više od 76.000 ljudi.

Loše vijesti dolaze i iz susjedstva, točnije iz Padove u Italiji gdje je od koronavirusa umro 78-godišnji pacijent i tako postao prva žrtva te bolesti u toj zemlji.

Loša je vijest i da su u Italiji u petak ujutro izvijestili o 15 slučajeva virusa u bogatoj pokrajini Lombardiji i dva u susjednom Venetu. Naime, u manje od 24 sata broj osoba koje su pozitivne na potencijalno smrtonosni Covid-19 u gradiću Codogno, 60 kilometara jugoistočno od Milana narastao je na 14. Prvi oboljeli u Codognu je 38-godišnji Talijan koji je potvrđen u četvrtak navečer, iako je od srijede u bolnici, ali pošto nije bilo očite poveznice s Kinom, liječnici ga nisu odmah tretirali kao mogućeg oboljelog od koronavirusa. To se dogodilo tek nakon što mu se stanje pogoršalo a njegova se supruga sjetila da je nedavno večerao s prijateljem koji se vratio iz Kine. Virus je s njega prešao na njegovu trudnu suprugu, prijatelja s kojim je trčao, pet liječnika i sestara te tri pacijenta u bolnici u koju je došao, kao i tri starija muškarca.

Vlasti su najavile zatvaranje svih prostora javnog okupljanja u Codognu i u devet okolnih mjesta.