30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

Prvi koraci u 3D printanju i modeliranju

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci večeras je ponovno bila središte izvrsne zabave i učenja. 20-ak mališana okupilo se u sklopu radionice 3D printanja i 3D modeliranja u kojoj su kroz prezentaciju naučili sve o ispisu ovakvih vrsta modela. S posebnom znatiželjom slušali su predavanje Vladimira Vranješevića, knjižničara u Bibliobusnoj službi i voditelja računalnih radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici, koji im je kroz razne video uratke i slike pokazao sve što bi trebali znati o ovoj tehnologiji budućnosti.

“Ova radionica je jedna mala prezentacija tehnologije 3D printanja, odnosno izrađivanja gotovih modela iz računalno oblikovanih objekata. Taj printer je kod nas stigao prošle godine kao donacija udruge IRIM i nismo ga još stigli nikome demonstrirati na ovakav način, iako smo s njim izrađivali neke materijale”, istaknuo je Vranješević i dodao kako je 3D printanje ustvari slaganje sloj po sloj obične plastike koja se topi i uz pomoć mlaznice i printera izlazi gotov proizvod. Proces traje dugo, ali gotovo rješenje izgleda jako dobro. Objasnio je on mališanima i gdje se sve koristi printer i za kakve potrebe. Primjena tog printera je zapravo svestrana i koristi se u gotovo svim industrijama, pogotovo u medicini, auto industriji, pa čak i u svemirskoj tehnologiji. Dijelovi automobila ili aviona se već naveliko printaju takvim postupcima.

Djeca su se danas upoznala s radom printera i vidjela u kojim se to sve programima može modelirati, odnosno praviti model crtanjem u 3D obliku. Za vrijeme trajanja radionice printer je bio u pogonu i printao figurice koje su polaznici dobili na dar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno