23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Radio je jedini medij koji je u službi javnosti 24 sata

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Svetom Martinu na Muri održani su Dani HURiN-a, jedino strukovno okupljanje radijskih nakladnika u Hrvatskoj. O sadašnjosti i budućnosti lokalnih radijskih postaja razgovaralo je više od 200 predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija, stručnjaci iz radijske industrije te predstavnici akademske zajednice i resornog Ministarstva kulture i medija.

Dane HURiN-a otvorila je Jasna Vaniček Fila, ravnateljica Uprave za medije Ministarstva kulture i medija koja je podsjetila koliko je radio vjerodostojan i bezvremenski medij. “U svibnju smo počeli izradu Nacionalnog plana razvoja kulture medija od 2022. do 2027. i istraživanje Fakulteta političkih znanosti pokazuje da 47,2% ljudi najviše vjeruje radiju. U moru informacija i kriznih situacija vrlo je važno da slušatelji dobiju pravu informaciju,” poručila je.

Dodala je kako su medijske slobode, neovisnost i pluralizam važne za društvo, a visoko povjerenje javnosti jamac su daljnjem promicanju tih ključnih vrijednosti. Ove je godine naglasak stavljen na prilagodbu novom Zakonu o elektroničkim medijima, DAB+ tehnologiji, budućnosti radija kao medija, a raspravljalo se i o posljedicama pandemije radijsku, kulturnu i kreativnu industriju.

“Hladan tuš zbog drastičnog poskupljenja energenata nije nam dozvolio da se radujemo popuštanju pandemije. Podsjetimo da je radio skoro jedina industrija koja radi stalno. Naši odašiljači i tehnika su 24 sata bez gašenja u službi javnosti pa su naši troškovi neusporedivi u odnosu na druge konkurentne elektroničke medije. Zato još više ukazujemo na probleme koji nas koče,” izjavio je Željko Švenda, predsjednik HURiN-a.

I predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako proces prilagodbe elektroničkih medija na novi Zakon o elektroničkim medijima prate i ostali izazovi. “Moramo razmisliti kako i na koji način pomoći jedni drugima te vidjeti kako poslovati u ovim ekstremnim poslovnim uvjetima. Jer visoka cijena energenata doista posebno pogađa radijsku industriju s obzirom na to da ništa ne troši toliko struje koliko odašiljači,” poručio je Popovac.


Neizbježni su na Danima HURiN-a razgovori i o DAB+ tehnologiji, no nema bojazni za gašenje FM radija, poručio je u ime partnera Dana HURiN-a, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta: “Unatoč pokrenutom komercijalnom radu digitalnog radija u studenom 2021. godine, trenutno u Hrvatskoj nema planova za gašenje FM tehnologije. Rad FM-a i DAB-a je komplementaran, koriste različite frekvencijske pojaseve pa nema potrebe da se u budućnosti FM gasi,” poručio je Gosta.

Ovom prigodom dodijeljene su i nagrade najuspješnijim novinarkama i novinarima te emisijama lokalnih radijskih postaja. Zlatni mikrofon osvojio je Radio Karlovac za serijal od 25 emisija Aktualno. Srebrni mikrofon Obiteljski radio Ivanić za emisiju Djeca i mladi na radiju novinarke i urednice Ane Tomašić, a brončani mikrofon dodijeljen je Radio Labinu za emisiju Litrati urednika i voditelja Josipa Pina Knapića.

Kao i svake godine, dodijeljene su i jubilarne nagrade. Iako su na dosadašnjim Danima HURiN-a nagrade stizale i za portale i novine, ove je godine to izostalo jer, kako smo mogli čuti, sve je manje tiskanih novina koji izlaze na dnevnoj i tjednoj bazi. A to samo govori o veličini i važnosti našeg Vinkovačkog lista koji već 70 godina uspješno odolijeva svim poteškoćama i preprekama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno