1 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

Radne bilježnice drastično poskupile

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vinkovačke knjižare Kult, Narodne novine i Školska knjiga spremno dočekuju još jedan početak školske godine nakon 2593 predbilježbe i narudžbi osnovnoškolaca koliko ih, uključujući prvašiće, raspolaže vaučerom u visini 70 eura. Moguće ga je iskoristiti do kraja listopada. Ove godine to se odnosi i na sve srednjoškolce, ali ovisno o cenzusu, a sve informacije su dostupne u Odjelu za društvene djelatnosti odnosno na web portalu vinkovci.hr. Rok je 30. rujna.

I dok će za niže razrede biti i više nego dostatan, za učenike viših razreda osnovne škole bit će neke nadoplate, saznajemo od nemalo iznenađenih samih knjižara kojima je s pošiljkom radnih bilježnica stigao i novi cjenik. Naime, prilikom narudžbe cijene još nisu bile formirane, ali je papir otišao gore čak 100 posto, napominju.

„Na bazi slučajno odabranih desetak radnih bilježnica za usporedbu prošle i ove godine cijene su otišle gore 20-32%, uslijed vala poskupljenja papira, radne snage i dobavljača do prelaska na euro, čak i posljedica lanaca opskrbe od covida. Malo smo i sami iznenađeni tolikim poskupljenjem radnih bilježnica nakon što smo analizirali. Obično su se ta sva poskupljenja do sada kretala oko 10-tak posto”, potvrđuje Mario Botić iz knjižare Kult koji je u poslu nabavke školskih materijala već 25 godina. Očekuje kako će i roditelji biti iznenađeni, no knjižari su, kaže, zadnja karika u lancu i ne utječu na kreiranje cijena samo isporuku robe.

Dio narudžbi s naslovima Školske knjige već je isporučen kupcima, no u nekim kompletima nedostaju primjerci drugih izdavača.

U Narodnim novinama obavijest kupcima već je otišla, no mnogi su još na godišnjem ili čekaju zadnji dan što onda stvara nepotrebno gužve, poručuju.

„Pripreme su u tijeku kao i doprema 1100 kompleta radnih bilježnica koje su stigle u skladište. Slažemo ih, a podjela kreće od ponedjeljka. Trajat će iduća dva tjedna intenzivno. Otvoreni smo cijeli dan, a kupce zovemo u dogovoreni termin kako se ne bi stvarale gužve pa svako na raspolaganju imaju dvadesetak minuta do pola sata za preuzeti potrebno i kupiti dodatno do minimalno vrijednosti vaučera u visini 70 eura”, poručuju iz Kulta. Ondje više predbilježbe ne primaju.

U Narodnim novinama i Školskoj knjizi moguće je tijekom cijele godine, ali ne mogu jamčiti rok isporuke do 4. rujna kada počinje nova školska godina, saznajemo.Zanimljivo kako ima još roditelja koji nisu svojim školarcima naručili radne bilježnice.

Naspram drugih gradova, kaže Botić, u Vinkovcima stvari funkcioniraju besprijekorno jer roditelji nakon što dobiju vaučer sami biraju knjižaru u kojoj će naručiti radne materijale što je najpoštenije, a taj potez posebno veliku uslugu čini malim lokalnim knjižarama Narodnim novinama, Školskoj knjizi i Kultu ostavljajući novac u svom gradu i županiji, domaćim djelatnicima i lokalnim dobavljačima odnosno prodavateljima usluga. Ovaj dio godine im je udarni, no prijeko potreban jer, u drugom posao slabije ide.

Školski pribor osjetno je poskupio prošle godine, ove, otprilike, isti red veličina. Raspon cijena bilježnica je širok. Od najjeftinijih 0.75 eura na formatu A4 s 52 lista do onih s debljim koricama i listovima po euro do dva, tvrdi uvez 2-3 eura. One su ujedno i isplativije jer s većim brojewm listova izdrže cijelu školsku godinu bez potrebe nadopune pa su preporučljivije. Dodajmo da su prošlogodišnji modeli školskih torbi do 50 posto jeftiniji od novih.

Od ponedjeljka Kult radi uobičajeno cijeli dan od 8 do 19 sati, odnosno u poslovnici na Staroj autobusnoj, od 7.30 do 19.30.

„Naglašavam da će roditelji koji su se kod nas predbilježili, svatko ponaosob, biti telefonski kontaktirani za termin, što se pokazalo dobrom praksom s dvadesetak minuta do pola sata za kupnju u miru”, poručuje vlasnik Kulta.

Knjižare

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno