tvornica kombajna deutz-fahr županja

Jučer su se radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice d.o.o. vratili u proizvodne hale i nastavili s obavljanjem svojih redovnih poslova, nakon što su vođe sindikata donijeli odluku o prekidu štrajka, koji je započeo prije gotovo mjesec dana, odnosno 9. siječnja.

Središnjica našeg sindikata donijela je odluku o prekidu štrajka jer je Vrhovni sud odlučio da je štrajk nezakonit i mi tu odluku poštujemo. Radnici su na svojim radim mjestima, ali mi i dalje ostajemo kod svojih zahtjeva, zbog kojih smo i pokrenuli štrajk, i ustrajat ćemo do njihova ispunjenja” poručio je Marko Ivkošić, predsjednik Štrajkaškog odbora i sindikalni povjerenik u ovoj tvornici.

Podsjetimo, odmah nakon što je Sindikat metalaca Hrvatske najavio štrajk zaposlenika Same Deutz Fahr Žetelice, koji su tražili povećanje bruto plaće od 740 kuna na svim razinama, plus osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji, poslodavac je negirajući legitimnost štrajka uputio tužbu vukovarskom Županijskom sudu zahtijevajući da se štrajk proglasi nezakonitim, a radnicima zabrani štrajkanje. Potom su se Vrhovnom sudu žalili na presudu Županijskog suda koji je odlučio u korist radnicima. Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske promijenio odluku Županijskog suda u Vukovaru, prema kojoj je štrajk zaposlenika županjske tvornice kombajna ocijenjen zakonitim, donio je 30. siječnja i konačnu presudu da je štrajk ipak nelegalan.