Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić upravo je pravomoćno osuđen za ratne zločine u BiH te mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora.

Kako javlja N1, Mladić je dobio jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, zločine u općinama, teroriziranje u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, dok je oslobođen za genocid 1992. godine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove pravomoćno je osudilo ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba na doživotni zatvor. Sve žalbe na prvostupanjsku presudu su odbačene, čime mu je potvrđena presuda za genocid u Srebrenici.

“Od presude Ratku Mladiću ne očekujem ništa jer da Mladić ima sto života, ne bi mogao okajati svoje grijehe. Ratko Mladić je oličenje zla koje je pogodilo hrvatski narod. Hoće li biti osuđen, vjerojatno za Srebrenicu, ali to je mali dio onoga što je napravio. Ratko Mladić je bio jedan od zapovjednika napada na Škabrnju 1991.”, rekao je za N1 uoči izricanja pravomoćne presude zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić, koji je tijekom svih ovih godina osam puta bio u Haagu u svojstvu svjedoka.

Screenshot N1

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY) izrekao je u studenom 2017. Mladiću kaznu doživotnog zatvora proglasivši ga krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana. Danas mu je potvrđena prvostupanjska presuda, a odbijene su mu sve žalbe. Između ostalog, na prvostupanjsku presudu, nepravedno suđenje, sudjelovanje u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu, stav da je samo htio ostvariti vojni cilj, a ne fizički ukloniti Hrvate i Bošnjake.