2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Ravnatelj muzeja: Kajkić na štetu vinkovačke arheologije radi osobnu političku promociju

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon jučerašnje objave o izložbi vinkovačke arheološke prošlosti koju su u središtu Europske unije priredili europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić i Goran Kajkić, vijećnik koji je u predstavničko tijelo grada Vinkovaca ušao iz kvote Živog zida, danas preimenovanog u Ključ, gradonačelnik Ivan Bosančić izuzima se od komentara, prepuštajući riječ struci u čije se znanje ne upliće, poručuje. Struka neugodno iznenađena, gotovo u neobranom grožđu jer politiku ne želi u svoju butigu. No, u interesu javnosti medijski se ipak i danas oglasila na čelu s ravnateljem Gradskog muzeja Vinkovci Hrvojem Vulićem, po diplomi arheologom.

“Goran Kajkić nedavno je posjetio Gradski muzej Vinkovci s prijedlogom za suradnju na spomenutoj izložbi koju u startu nismo mogli prihvatiti. Kako sam mu pojasnio, a važno je sada to naglasiti zbog interesa cjelokupne javnosti, već neko vrijeme pripremamo izložbu na istu temu za koju je plan predstaviti je u Kući europske povijesti u Strasbourgu. Pandemija je usporila realizaciju, a izvjesno je kako će ona biti predstavljena sljedeće godine. Koncept je načinjen, u tijeku je izrada troškovnika, a postav će obuhvatiti originalne predmete iz razdoblja prapovijesti do suvremenog doba, točnije kontinuitet življenja na ovim prostorima 7 tisućljeća prije Krista do danas. To je razlog nemogućnosti suradnje jer, bilo bi neozbiljno i besmisleno paralelno raditi na dvije izložbe iste tematike”, argumentira ravnatelj Vulić.

Svjestan kako će njegov istup imati kvazi politički predznak zbog trenutne funkcije koju obnaša, Vulić koji je 1. rujna u vinkovačkom muzeju upisao 15 godina radnog staža u primarno arheološkoj struci, naglašava kao istupa u ime iste te struke čija je prvenstvena zadaća čuvanje, zaštita i promocija kulturne baštine Vinkovaca i dodaje bez fige u džepu…„Ideja je prvotno inicirana i prihvaćena od Marine Raić, članice tima HDZ-ovog europskog parlamentarca Karla Resslera. Kajkić kao lokalni asistent europskog parlamentarca Ivana Vilibora Sinčića, pokreće paralelno vlastitu priču izložbom autora prof. dr. sc. Aleksandra Durmana nastalu u suradnji s Gradskim muzejem 2013. što je danas zapravo reprint istih plakata postavljenih devet godina kasnije. Problem je i što joj nedostaju novi podaci i spoznaje koje su se dogodile u međuvremenu”, pojašnjava Vulić razočaran što se takve stvari događaju na korist vlastite štete, u ovom slučaju vinkovačke arheološke baštine, što nije dobra poruka, kaže.

“To je primjer loše prakse kako politika pokušava koristiti kulturu i umjetnost u vlastitu svrhu. Načelno, svaka promocija Vinkovaca je uvijek dobrodošla. Međutim, nije dobro kada se to čini prvenstveno radi vlastite političke promocije, što prepoznajem u postavljenoj izložbi koju je organizirao Kajkić. Smatram kako je bolje, kada je to moguće, ujediniti snage, neovisno o političkim razmimoilaženjima, ali nažalost Kajkić je, moj dojam je takav, više zainteresiran za rušenje mostova nego za njihovu izgradnju”, zaključuje ravnatelj vinkovačkog muzeja.

Stručna javnost Kajkićevo „soliranje” drži vrlo neopreznim, neki od njih javno ga prozivaju za plagiranje ideje, društvene mreže lokalnih portala gore, što od pohvala i podrške vijećnikovoj inicijativi do prozivki pojedinaca koji pod upitnik sada stavljaju trošenja europskog novca i dnevnica hrvatskih predstavnika koji se deklariraju kao euroskeptici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno