Zaštita osoba s invaliditetom jedan je od najosjetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, gospodarske i prije svega socijalne politike uopće. Položaj osoba s invaliditetom u našoj zemlji, ali i u svijetu, uređen je brojnim zakonskim i pod zakonskim aktima, a njihova prava i mogućnosti ovise o mnogo čimbenika. I upravo kako bi se promijenila kolektivna svijest, smanjile predrasude te omogućilo zapošljavanje osoba s teškoćama mentalnog zdravlja, nastao je projekt pod nazivom ABOVE (ABilities On the moVE).

Projekt ABOVE ima za cilj ostvarivanje partnerstva kako bi se razmijenile dobre prakse u području zapošljavanja osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja, a koje jamče poboljšanje vještina stručnjaka, socijalno-profesionalnu integraciju osoba teškoćama u području mentalnog zdravlja i veću kvalitetu života tih osoba. Tako je danas u Velikog gradskoj vijećnici održan treći po redu sastanak projektnih partnera, a čiji domaćin je bila Udruga osoba s invaliditetom Bubamara.

“Ovo je Erasmus+ projekt koji je udruzi Bubamara omogućio da sudjeluje u globalnom kreiranju socijalnih politika, što nam je velika čast. Radi se o projektu koji podrazumijeva ne samo razmjenu iskustava između zemalja članica EU, već i istraživanje čiji će rezultati biti predstavljeni Komisiji Europskog vijeća za socijalnu politiku. Radi se o zapošljavanju marginaliziranih skupina, s naglaskom na psihički oboljele osobe, ali i sve ostale koje na tržištu rada teško nalaze posao“, pojasnio nam je Tomislav Velić, predsjednik Udruge.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 71 080 eura, a, uz Bubamaru, partneri na projektu su Francuska, Grčka i Italija čiji su predstavnici također sudjelovali na današnjem sastanku. Jedan od ciljeva projekta je i prikupljanje različitih strukovnih metoda, uzimajući u obzir potrebe za profesionalnom podrškom za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja u odnosu na zaposlenje, tako da su projektni partneri raspravljali na temu zapošljavanja osoba s mentalnim teškoćama te posvjedočili primjerima dobre prakse u svijetu.

Sastanku je nazočio i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji je ovom prilikom istaknuo: “Grad Vinkovci daje podršku osobama s invaliditetom, pogotovo podržavamo našu Bubamaru koja je jedna od aktivnijih udruga u gradu, ali i u Hrvatskoj. Poseban problem je zapošljavanje osoba s invaliditetom, zato je danas ovaj Erasmus+ projekt na kojemu ćemo vidjeti i iskustva drugih zemalja u ovakvim situacijama“.