20 C
Vinkovci
Subota, 10. lipnja 2023.

Razni izvođači – 3bjut to Tužne uši by Jimi & The Garage Band (2017.)

Više od autora

- vl promo-


U izdanju Dallas Recordsa u digitalnom formatu izlazi album ‘3bjut to Tužne uši by Jimi & The Garage Banda’. Na albumu se nalazi dvanaest pjesama, koje su svojim izvedbama oživjeli brojni pjevači, a između ostalih i Mladen Badovinac, Boris Hrepić Hrepa, Dejan Cukić, Dean Škaljac i drugi.

Tužne uši nastale su 1982. godine u Splitu kao logična evolucija post punk grupe Abortus. Pjevač Dinko Fazinić i gitarist Saša Jimi Kesić te su godine odlučili proširiti glazbene vidike i pod utjecajem Joy Divisiona, započeli sa stvaranjem novih, minimalističkih i psihodeličnih pjesama. Ime su odabrali prebirući po Dinkovim singlicama i dopao im se naziv pjesme sa B strane singla ‘Fini dečko’ riječkih Parafa.

U ljeto 2015. Saša Jimi Kesić započinje s radom na ‘3bjut tu Tužne uši’. U to je vrijeme njegova stalna adresa već bila ona beogradska, a legendarna splitska grupa Fon Biskich & Narodno blago brojala je sve manje nastupa. Prvobitna ideja je bila da drugi bendovi naprave svoje obrade pjesama benda koji nikada nije izdao ploču. To na žalost nije naišlo na dobar odaziv, pa se sâm Jimi uhvatio posla. Napravio je nove aranžmane i odlučio dati drugima da otpjevaju i/ili dodaju svoj autorski štih.

Prva trojica koji su odmah prihvatili poziv na suradnju bili su Nikola Radman (splitski Rumplstinski) koji je otpjevao ‘Ti me uči’, Goran Trajkoski (Mizar, Anastasia) koji je aranžirao pjesmu ‘Hod kroz maglu’ i preveo ju na makedonski (plus odsvirao gitaru, bass i saksofon), te Dean Škaljac (Grad, Gerila) koji je otpjevao ‘Trebam te’ i dao malo ‘riječkog’ duha.

Projekt je tada malo zastao (s pronalaženjem pjevača), a Jimi se prebacio na pripremu svoja dva albuma (Jimi & The Garage Band ‘Narcis i Zlatousti’ / ‘Kamera za snove’ (digitalno izdanje Dallas Records, 2016.).

Po završetku snimanja aktivirao se u traženju pjevača. Njemu i Dinku Faziniću najprije se pridružuje Predrag Lovričević (pjevač i usnoharmonikaš splitskog Harpoon Blues Banda). Napravili su blues obradu pjesme ‘Obale’ u kojoj je Lovričević pjevao i svirao usnu harmoniku.

Petar Janjatović (čuveni beogradski rock kritičar i autor znamenite Ex Yu rock enciklopedije) ih povezuje s Dejanom Cukićem (beogradski rock pjevač i novinar) koji je otpjevao ‘Probudi se i ustani’. Gotovo istovremeno, Mladen Badovinac (TBF) uzima ‘U najbolje sate’, pjesmu iz prve faze postojanja banda, a Zdravko Bajan (splitski kantautor) ‘Bijeg’. Bajan je odsvirao gitare, bas, bubnjeve i u svom prepoznatljivom stilu odradio aranžman.

Saša Jimi Kesić, 2016. / Foto: Tomislav Gamulin

Jimi je preuzeo ulogu pjevača za pjesmu ‘Stranci’, a Leo Anđelković (Baltazar, Producent) maestralno otpjevao ‘Noć je moj svijet’. Boris Hrepić Hrepa (Sunnysiders) i Antonija Vrgoč Hrepić (Sunnysiders) vokali su na posljednjoj pjesmi Tužnih ušiju, ‘Ragnarök’, dok je Nikola Radman još snimio glas i gitare za ‘Neka vatre gore’.

Renomirani domaći i regionalni izvođači dali su svoj doprinos da se pjesme Tužnih ušiju ipak nađu objedinjene na albumu.


‘Dok su svoje vokale snimali Leo i Nikola, meni i Dinku je pala na pamet ideja da napravimo jednu potpuno novu pjesmu, ‘kao točka za kraj’. To je ‘Posljednji valcer’, koju je, naravno, morao otpjevati Davor Bilić (originalni pjevač Tužnih ušiju). Na žalost, Dragan Lukić nam je bio daleko (živi na Korčuli), pa se nije mogao pridružiti na snimanju. Omot ovog tribute izdanja potpisuje Jakša Matošić.’ – za kraj je podijelio Saša Jimi Kesić.

Izdavač: Dallas Records, 2017.

Popis izvođača i pjesama: 1. Nikola Radman – Ti me uči / 2. Goran Trajkoski – Od niz magla / 3. Dean Škaljac – Trebam te / 4. Mladen Badovinac – U najbolje sate / 5. Ro La & Hrepa – Ragnarök / 6. Dejan Cukić – Probudi se i ustani / 7. Jimi & The Garage Band – Stranci / 8. Leo Anđelković – Noć je moj svijet 9. Predrag Lovrinčević – Obale / 10. Nikola Radman – Neka vatre gore / 11. Zdravko Bajan – Bijeg / 12. Davor Bilić – Posljednji valcer

NIKOLA RADMAN – TI ME UČI [AUDIO]

GORAN TRAJKOSKI – OD NIZ MAGLA [AUDIO]

RO LA & HREPA – RAGNARÖK [AUDIO]

MLADEN BADOVINAC – U NAJBOLJE SATE [AUDIO]

NIKOLA RADMAN – NEKA VATRE GORE [AUDIO]

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno