32 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

Regionalna konkurencija DORF 2018

Više od autora

- vl promo-
U programu regionalne konkurencije DORF 2018, u kolovozu u Primoštenu i Vinkovcima, posjetiteljima će biti prikazano 6 filmova iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Premijerno će ljubiteljima glazbenih dokumentaraca biti prikazani filmovi o prvom albumu kultnog slovenskog avangardnog rock sastava Laibach kao i o pioniru elektronske glazbe Mihi Kralju.

Treći film u serijalu Glasba je časovna umetnost, o najvažnijim albumima slovenske rock glazbe, u režiji Igora Zupea bavi se prvim albumom Laibacha, objavljenog 1985. Saznajte sve o uzbudljivim prvim danima, uz ekskluzivne razgovore i fotografije u inovativnom LP formatu ekipe iz Nord Cross Production. Druga hrvatska premijera je Električni snovi, dvostrukog DORF pobjednika – redatelja Dušana Moraveca, u produkciji RTV Slovenija. Mihu Kralja su nazivali “jugoslavenskim Jean Michel Jarreom”, svojim albumima i sviranjem od kraja 70-ih je otvorio put brojnim glazbenicima. Njegova glazba i danas zvuči svježe i zanimljivo, a u filmu je uz impresivne arhivske snimke portretirana vizija ovog ustrajnog i talentiranog autora.

U selekciji će biti prikazani i filmovi Glasnije od oružja, redatelja Miroslava Sikavice – odličan film o soundtracku ratnih 90-ih i ulozi glazbe u Domovinskom ratu, film Veja autora Nevena Mihaela Dianeževića u produkciji HRTo multiinstrumentalistu i etnomuzikologu Goranu Farkašu iz Pazina, te film Pope, vrati se autora Tonija Volarića – o legendarnom splitskom pjesniku i osebujnom novinaru Momčilu Popadiću.

Autor Milan Nikodijević, drugi put na DORF-u, predstavlja svoj najnoviji film Zarobljeno vrijeme, o legendarnom novinaru i zaljubljeniku u glazbu Petru Peci Popoviću, koji u filmu putuje od Vardara do Triglava i susreće se sa prijateljima i kolegama u pokušaju da pronađu odgovore na pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti rock and rolla.


O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je mladi splitski kipar&strip autor Miro Župa.

Autor ovogodišnjeg DORF vizuala je nagrađivani mladi designer Martin Peranović iz Otoka.

Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su osobama iz svijeta književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao sa djelima brojnim važnim američkim autorima. Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički Šareni dućan.

Podsjećamo, filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održati će se od 4.-6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj funk megazvijezdi „Betty – Kažu da sam drukčija“ (2017.), autora Phila Coxa (Velika Britanija), koji će biti gost festivala.  Izdvajamo i projekciju nagrađivanog filma „Bunch of kunst“ (2017.) Christine Franz koja je na turneji nekoliko godina pratila izvrsni britanski dvojac Sleaford Mods, još jedna hrvatska premijera.

Završni dio ovogodišnjeg DORF izdanja održat će se 23. – 25.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Festival DORF 2018 održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri festivala su Žedno Uho i Gradski muzej Vinkovci.


Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF.

  • Nova cijena festivalskih SuperUho ulaznica je 250kn.
  • Kamperske ulaznice prodaju se po cijeni od 120kn.
  • Dnevne ulaznice možete nabaviti po cijeni 130 kn.

Detaljnije:

http://www.filmfestivaldorf.com/

http://www.superuho.com/

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno