12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Renomirani DORF jedinstven je vinkovački kulturni brand

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci osnovana je 2006. godine, a 2007. godine održan je prvi Festival glazbenog dokumentarnog filma DORF, koji se vrlo brzo prometnuo u renomirani međunarodni festival.

DORF je projekt kojim smo 2006. godine započeli povezivanje s ostalim regionalnim udrugama i projektima s ciljem razmjene kulturnih informacija, posebno među mladim ljudima. Kao prikaz recentnog filmskog stvaralaštva inkorporiranog u modernu pop-kulturu DORF je jedinstveni regionalni filmski festival, pravi vinkovački kulturni brand”, ističe Toni Šarić, predsjednik udruge RARE, osnivač, umjetnički direktor i selektor programa DORF-a.

Posebnost festivala su gostovanja u drugim gradovima pa su do sada bili u 86 gradova u 5 država, te pripremili specijalno izdanje DORF u Beču, a program DORF-a uživo je pratilo više od 50.000 posjetitelja.

Već s prvim festivalom uspjeli smo animirati javnost i medije i stvoriti pretpostavke za razvijanje projekta. Zanimanje i broj gostiju iz susjednih gradova i država potvrđuju da je festival opravdao očekivanja i uložena sredstva”, ističe Šarić.

U okviru festivala, kaže, posebno mjesto zauzima popratni program OFF DORFkoji obuhvaća promocije knjiga o glazbi i filmu, kviz, radionice, koncerte, izložbe…


Uz primarni DORF, udruga RARE, razvila je i program EDIT (Edukacija i trening) te su uspješno proveli projekte EDIT – Internet TV, EDIT – Sport, EDIT – Comics i EDIT – Fizika, sve uz potporu MZOS.

Dio programa EDIT je i projekt Antičke filmske večeri sa sedam izdanja u partnerstvu s Gradskim muzejom Vinkovci. Također, tu su i dva izdanja projekta Ljetno kino u knjižnici u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci. Edukativne radionice, predstavljanja stručne literature, projekcije filmova, razmjena programa sa srodnim udrugama i institucijama osnova su programa EDIT”, ističe Toni Šarić.

Udruga RARE sudjelovala je i u dva projekta financirana iz IPA pretpristupnih fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, provela je projekt Fresh Danube Films financiran od European cultural foundation i kao prva vinkovačka udruga provela je projekt EVS – Mladi na djelu, s volonterom iz Španjolske.

U svome radu udruga ima potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i turizma; Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zaklade Kultura nova, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, te odličnu suradnju s brojnim institucijama, ustanovama i udrugama iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno