12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Revijom frizura i kreacija u Vinkovcima okončan ‘Etno vikend u etno gradu’

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Projekt ‘Etno vikend u etno gradu’ u organizaciji vinkovačkog Kulturnog centra Gatalinka zaključen je večerašnjom Etno revijom frizura i kreacija organiziranoj po prvi put u Galeriji fotografija Meraja.

Jedino je to, kažu organizatori, natjecanje u Hrvatskoj ovakvog tipa, natjecanje koje odijevanje i izradu frizura vraća tradiciji, korijenima, koje je inspirirano kulturnom baštinom hrvatskog naroda.

Ove godine predstavilo se pet kreatora sa sedam kolekcija.

„Gledamo različite i raznolike elemente. Ocjenjujemo kreativnost, inovativnost, funkcionalnost, izradu i primjenu etnoloških elemenata. Svaka od nas ima svoju ulogu u žiriju i jako smo sretne i zadovoljne s radom na ovom projektu, da se i dalje promiče ovakav tip manifestacije koja spaja tradiciju i suvremenost u dizajnu“, rekle su nam članice žirija zadužene za ocjenjivanje etno kreacija, folkloristica Jelena Draksler, modna kreatorica i dizajnerica Jadranka Hlupić Dujmušić te Petra Krpan, asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Prvo mjesto kod frizera osvojila je Martina Vincer iz Osijeka, drugo mjesto Tanja Barak iz Rijeke, dok je na trećem završila Sara Barak, također iz Rijeke.

Prvo mjesto među kreatorima zauzela je Marija Milković Pancer iz Zagreba koja je, kako smatra žiri, obje svoje kolekcije predstavila kao usklađene s razrađenim detaljima. Drugo mjesto pripalo je Tajani Jurišić iz Slavonskog Broda koja je žiri oduševila svojim funkcionalnim minimalizmom, a treća je Marijana Marijanović iz Vinkovaca za kolekciju inspiriranu ličkom narodnom nošnjom.

Spomenut ćemo i kako je, osim natjecanja Etno frizura Hrvatske i Etno kreacija Hrvatske, projekt činili još i Seminar o izradi tradicijskih frizura, Tradicijski odjevni predmeti, Etno frizure svijeta, tri Etno revije te izdavanje dvaju časopisa Etno revija i Ethno hairstyles od the world.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno