-0 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

Šaptačica surfinijama živi sa svojim cvijećem

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Imamo stan s najljepšim pogledom na grad. Ne znam je li ljepši u svitanje, u suton, zimi ili ljeti, cijeli grad na dlanu. Kada je vedro naziru se obronci planina u Bosni, Fruške gore…Vama je lijepo odozdo, ali nama odozgo još je ljepše”, dijeli oduševljenje Željka Salopek, bez dvojbe vlasnica najljepšeg balkona u Vinkovcima.

Bit će da je bogom dana pozicija pogodovala i godinama najljepšim surfinijama o kojima govore brojni prolaznici čekajući proljeće na petom katu u širem središtu Vinkovaca.

“Sadnice naručim već u veljači, u malom obiteljskom rasadniku u Ivankovu. Sadim obično sredinom travnja, ovisno o vremenu. Zalijevam ih rano ujutro i kasno navečer kada popusti vrućina. Nema tu puno pameti, kompliciranja, drame, ni posla. Krhke su i ne vole puno dodira. Samo ih promatram i uočim ako im nedostaje željeza ili trebaju više vode. Prehranu dodam dva puta mjesečno običnim Substralom”, iskreno će.

Velika podrška je suprug koji zalijeva ako ona ne stigne, donese na peti kat 120 litara zemlje za surfinije i prve klase, 40 originalnih sadnica. Kada su odsutni, uskače svekar kako bi im rutina bila ispoštivana. Ima dvanaest žardinjera, svaka s po deset litara zemlje. Iziskuje neka ulaganja, ali ljubav i ljepota koju uzvraćaju, neprocjenjive su. Često ju zaustave poznanici, čak muškarci, čudeći se nestvarnoj ljepoti, a njoj je, kaže, drago da i drugi uživaju u onome što ju ispunjava. Nedavno joj se na vratima pojavila gospođa. Promatrala je odozdo cvijeće i silno ju je zanimalo koja je tajna njenog balkona.

“Reći ću vam, ali bojim se kako ću vas razočarati. To su vam surfinije koje zalijevam običnom vodom iz slavine, nema tu tajni”, ispričala je anegdotu.

No obazrivost s kojom se odnosi prema njima osjeća se kroz razgovor. Živi s njima. Ljubav se ljubavlju vraća definicija je ove dame i cvijeća koje se podrazumijeva na dar kada je ona u pitanju, a ako bi morala izabrati najdraže, možda bi to bili božuri.“Odrasla sam s cvijećem i uz cvijeće. Meni se ono podrazumijeva i nezamislivo mi je bez biljaka. Mama ima puno cvijeća u dvorištu, suprugovi imaju na Borincima vikendicu koja je raj na zemlji. Ništa mi nije problem zato što volim,” formula je jednostavna.

Tko ju zna, potvrdit će kako nije slučajnost da se Željki najboljom pokazala baš magenta boja, crvenoljubičasta, pulsirajuća nota latica koja poziva na veselje, hrabrost i optimizam. Baš kakva je sama kada govori o želji potaknuti i druge u stvaranju vlastitog cvjetnog carstva. Vjeruje kako sami moramo učiniti prvi korak kako bi nam u gradu bilo ljepše – posaditi, pokupiti i baciti u koš. Neprihvatljiva joj je kultura nebrige, a raduje ju svaki cvjetni balkon u susjedstvu.

“Voljela bih kada bi ovaj razgovor potaknuo druge. Nije prezahtjevno niti iziskuje puno novaca, to je samo da nam život svima bude ljepši”, poručuje ova šaptačica surfinijama koje će u jesen zamijeniti sukulentima…Jer, ima ona i zimsko izdanje balkona.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno