6 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Šarena proljetna ponuda povrća i cvijeća na vinkovačkoj tržnici

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Nakon duge i hladne zime i na vinkovačkoj tržnici je ususret proljeću zavladalo šarenilo boja i mirisa. U sve većoj i raznovrsnijoj ponudi sezonskog povrća na jednom mjestu možete pronaći sve namirnice koje su vam potrebne za pripremu zdravih i ukusnih obroka.

Za vrijeme posjeta vinkovačkoj tržnici ugodno smo se iznenadili izdašnom ponudom povrća i voća. Brojni prodavači, odnosno proizvođači ponudili su povrće iz svojih vrtova i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Kad su u pitanju cijene, one su doista šarolike.

Cijena blitve iznosi 5 kuna, špinata i svježeg kupusa iznosi 6 kuna, a mladi kupus prodaje se po cijeni od 15 kuna za kilogram. Za vezicu mladog luka, luka srebrenca i za mladi bijeli luk potrebno je izdvojiti 5 kuna. Mrkva je po 10 kuna, a 10 dkg mladog peršina stoji 3 i pol kune, dok kilogram rajčice košta 20 kuna.

Na vinkovačkoj tržnici pronašli smo i proizvode primjerenije ljetnoj ponudi. Riječ je o jagodama za koje je potrebno izdvojiti 15 kuna za pakiranje od pola kilograma, a ako se odlučite za kilogram dobit ćete ih po cijeni od 25 kuna. Nude se i klemetine, a riječ je o mješavini između naranče i mandarine te ih možete kupiti po cijeni od 10 kuna za kilogram. Cijena banana tijekom cijele godine je jednaka te iznosi 8 ili 9 kuna. Ovisno o sorti, za kilogram jabuka potrebno je izdvojiti od od 2 do 5 kuna.

Nude se i vezice povrća za juhu po pet kuna, kao i različite vrste zelene salate, za čiju glavicu treba izdvojiti od pet do deset kuna, jer cijena za kilogram salate kristal iznosi 22 kune, a za kilogram salate putarice cijena je 25 kuna. U bogatoj ponudi možete pronaći i mladi kupus, kelj, cvjetaču, špinat, poriluk i rajčicu po cijeni od 15 kuna za kilogram. U razgovoru s nekoliko prodavača povrća na tržnici, saznali smo da se trenutno najviše kupuju mladi kupus, poriluk, krumpir i zelena salata, ali i da je sve manje kupaca. 

Osim velikog izbora povrća, pažnju će vam zasigurno privući i raznovrsna ponuda proljetnog cvijeća. Najveća je potražnja, kažu prodavači, za jaglacima u klasičnoj žutoj, bijeloj, ali i drugim bojama, koji se prodaju po cijeni od 5 kuna. Iza njih su najtraženiji ljubičasti i bijeli zumbuli te karanfili koji se prodaju po deset kuna, maćuhice i tratinčice po tri kune te ciklame po cijeni od 15 do 20 kuna. Moglo se pronaći i trajnica, poput muškatla po deset kuna.

Nude se presadnice ranog kupusa, salate kristal, kao i salate puterice po cijeni od jedne kune za komad. U ponudi su i hibridi rajčice, a njihova cijena s kreće od 5 do 7 kuna. Na tri prodajna mjesta nudi se veliki izbor sadnica voća jabuke, krušake, aronije, višnje, trešnje, šljive, kao i vinove loze, a cijena im je od 15 do 35 kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno