“Sedam ključeva za čitanje s razumijevanjem” naziv je tečaja koji je danas održan u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima. Tečaj su organizirali Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara pri nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i matične službe za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije. Održale su ga predavačice Suzana Jurić i Mirjana Milinović. Namijenjen je školskim knjižničarima, knjižničarima na dječjim odjelima narodnih knjižnica i odjelima za mlade te učiteljima i profesorima hrvatskoga jezika.

“Dolazim iz Osnovne škole Rovišće, pokraj Bjelovara, knjižničarka sam u toj školi, kao i moja kolegica Suzana Jurić koja je u istoj profesorica hrvatskog jezika i koja će danas sa mnom održati ovaj tečaj. Naime shvatili smo da je čitanje veliki problem i dalje, a čitanje mora biti i jest ono bez čega jednostavno ne možemo i potrebno nam je za cijeli život. Stoga ćemo danas ovdje knjižničarima predstaviti nekoliko važnih strategija za čitanje koje mogu raditi s djecom. Prijavilo se oko 30ak knjižničara, što školskih, što iz narodne knjižnice, te smatram da je odaziv odličan. Radionica je zaista mjesto gdje se nešto radi, oni moraju sami isprobati neke stvari kako bi ih mogli koristiti u daljnjem radu s učenicima. Vrijeme trajanje radionice je oko 3 sata, naravno da imamo ograničenja za svaki radionički dio, međutim uvijek se povede neka rasprava, pa ne možemo znati točno”, rekla nam je knjižničarka Mirjana Milinović.

Sadržaj je bio upoznavanje sudionika i motivacija za sudjelovanje u radionici “Sedam ključeva za čitanje s razumijevanjem”, čija je namjena promicati kvalitetno čitanje i stvarati istinskog čitatelja.

“Danas ćemo održati jednu sjajnu radionicu, bar meni je sjajna, nastalu na temelju jedna sjajne knjige tj priručnika američkih autorica, jedna od njih je i moja imenjakinja Suzanne Zimmerman. Ova knjiga nas je potaknula da stvorimo radionicu koja za cilj ima potaknuti mlade na čitanje i pokazati im koji su načini kako se nositi s knjigom i onda kada je to možda teško”, istaknula je Suzana Jurić, profesorica hrvatskog jezika.