28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Sedam novosti u obrazovanju

Više od autora

- vl promo-

Inflacija odlikaša, besplatan obrok svim osnovnoškolcima u Hrvatskoj, jedna razina mature iz hrvatskog, pilot-projekt cjelodnevne nastave, novi zakon o visokom obrazovanju, središnje su teme današnje 2. konferencije portala srednja.hr pod nazivom Obrazovanje na prekretnici.

Prva promjena koju navodi srednja.hr jest inflacija odlikaša koja je dovela do uvođenja nacionalnih ispita u svim školama, što je zasigurno velika promjena u obrazovnom sustavu. Ideja od koje se odustalo jest ocjenjivanje popularne “male mature” koja ove godine ulazi u sve škole. Umjesto toga, rezultat će biti upisan u bilješku te će služiti kao povratna informacija o uspjehu učenika.

Iduća kojoj će se veseliti najviše roditelji jest besplatan obrok svim osnovnoškolcima u Hrvatskoj od idućeg polugodišta. Oko 311 tisuća učenika imat će pravo na jedan besplatan obrok u školi. To je mjera za čiju je provedbu planirano 550 milijuna proračunskih kuna.

Velike su promjene uvedene i na maturi iz Hrvatskoj jezika. Umjesto dosadašnje niže i više razine, učenici će pisati jedan ispit. Sastojat će se od tri cjeline koje će maturanti pisati kroz dva dana, a za ocjenjivanje eseja bit će određen minimalan prag prolaznosti. Kompenzirat će im smanjenim popisom od četiri lektire koju trebaju pripremiti i pročitati.

Isto tako, počinje pilot-projekt cjelodnevne nastave osnovnoškolcima od 2023. godine. Plan resornog ministarstva je prelazak svih škola na jednosmjensku nastavu do 2027.

Na snagu je stupio novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kojim se uvodi novi model financiranja sveučilišta, a pojačava se nadzor nad trošenjem javnog novca. Studenti stručnih studija nakon izjednačavanja kvalifikacijskih razina u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, ovim će Zakonom dobiti titule magistri i magistre struke, navode zaključno organizatori Konferencije s portala srednja.hr na kojoj se još raspravlja na temu pregovora oko rasta osnovice plaće i novog rektora zagrebačkog sveučilišta.

Navedene su promjene donesene kako bi se znatno poboljšala kvaliteta obrazovanja mladih u Republici Hrvatskoj, poručuju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno