Ovogodišnji, “24. Seminar folklora panonske zone” prošli je tjedan održan u Vinkovcima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Vinkovaca. Kako ističu organizatori ove godine pripremljen je potpuno novi koncept rada koji je usmjeren na scensku primjenu folklora, dok su se kao polazište koristili rijetko viđeni terenski zapisi iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, muzeja, te privatnih zbirki predavača na seminarima. Polaznici su bili podijeljeni u nekoliko skupina koje su se bavile pripremom istog video materijala, ali s različitim konceptima scenske primjene.

Tradicijsku građu pripremili su Igor Ilić za područje Slavonskog broda, Miroslav Šarić za područje Našica i Enrih Merdić za područje Baranje, prema svojim vlastitim istraživačkim radovima.

“Polaznicima su u kreativnom procesu i osmišljavanju scenskoga prikaza pomagali i davali svoj kritični osvrt stručnjaci iz različitih područja umjetnosti. Cilj je napraviti veliki iskorak u djelovanju i razmišljanju o scenskom prikazu folklorne umjetnosti. Stoga su ovaj put, osim eminentnih etnokoreologa i folklorista, pozvani izuzetni stručnjaci koji su se dokazali u scenskoj primjeni kao vrhunski redatelji, koreografi, te plesači izvan područja folklorne umjetnosti. Osim što su polaznicima pomagali svojim savjetima cijelo vrijeme trajanja seminara, ovi stručnjaci su kratkim predavanjima od 5 do 30 minuta predočili brojne načine primjene scenskih elemenata”, ističe organizatorica seminara Blanka Žakula.

Tema koju su polaznici obrađivali bio je običaj “Kraljica” u Slavoniji, nastava za ples održana je u vinkovačkom Kazalištu “Joza Ivakić”, nastava za kolegij Tambure i Tambura samica u hotelu “Admiral”, a nastava za solistička puhača glazbala u Kulturnom centru “Gatalinka”. Na seminaru je sudjelovalo 35 polaznika iz cijele Hrvatske.