Foto: Filip Franković
Nakon istraživanja obavljenih 2011. godine, kada je otkriveno preko 20 različitih arheoloških lokaliteta, Arheološki muzej u Zagrebu 2017. godine ponovno je pokrenuo arheološka istraživanja na području općine Lovas, a od tada je zabilježen niz zanimljivih nalaza. Tako je ovih dana do javnosti došla informacija i o grobu pronađenom još u srpnju prošle godine, a koji se, kako je za Index.hr izjavio voditelj istraživanja Filip Franković, na neki način držao u tajnosti, kako bi se istraživanja mogla obaviti neometano.
Sada se kosturi nalaze na Institutu za antropologiju u Zagrebu, a prije nekoliko dana vijest o ovom senzacionalnom otkriću objavljena je na službenim stranicama Arheološkog projekta Lovas.
“Prilikom sondažnog istraživanja na najvišem dijelu položaja Kovači 2019. godine, pronašli smo trojni grob iz razdoblja bakrenog doba (?), koji je moguće povezati s razdobljem kostolačke kulture (3250-3000 pr. Kr.). Grobovi ove vrste izuzetno su rijetki u Republici Hrvatskoj, a ovo bi mogao biti jedan od najranijih ove vrste (drugi slični primjerci poznati su s nalazišta Vučedol). Grob je pronađen u gotovo sterilnom sloju iznad zdravice. Nisu pronađeni nikakvi tragovi grobne rake”, navodi se u opisu otkrića.
U grobu su, kako se navodi, pronađena tijela tri osobe, jednog muškarca i dvije žene. Tijela žene ( dobi između 20 i 30 godina ) i muškarca ( dobi između 25 i 35 godina ), koji se nalaze se jedne i druge strane, postavljena su u isti položaj, na leđa, s nogama presavijenima u koljenima i položenima na desnu stranu. Tijelo žene ( dobi između 30 i 40 godina ), koje se nalazi u sredini, pronađeno je okrenuto licem i prsima prema tlu. “Njezine noge pronađene su isprepletene s nogama žene s njezine lijeve strane, a njezina desna ruka bila je ukrštena s rukom muškarca s njezine desne strane. Njezina lijeva ruka pronađena je u ispruženom položaju prema desno te su na njoj pronađeni tragovi ozbiljne traume, vjerojatno uzrokovane premlaćivanjem”, navodi se u opisu.
Kako jedini grobni prilog pronađen prilikom iskopavanja, veliki ulomak posude kostolačke kulture, te još jedan ulomak iste posude pronađen iznad groba, daju mogućnost različitih tumačenja, točna datacija ovoga groba još uvijek nije sa sigurnošću određena. Jasan odgovor na to pitanje, ističe se u opisu nalaza na službenim stranicama Arheološkog projekta Lovas, dat će buduće datiranje C14 metodom.