2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Sezona grijanja: Zbog velike potražnje poskupili i peleti

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Još u svibnju smo pisali o velikoj potražnji na tržištu peleta zbog energetske krize izazvane Putinovom agresijom na Ukrajinu, a HRT prije dva tjedna javlja kako unatoč smanjenju PDV-a s 25 na 5 posto, peleti znatno poskupljuju, negdje i pet puta pa korisnici od resornoga ministarstva traže hitnu reakciju jer grijanje na taj ekološki i još prošle godine financijski vrlo isplativ način, sada mnogima postaje nedostupno, javlja Glas Slavonije.

Predsjednik HUP Udruge drvne i papirne industrije, dr. Ivić Pašalić, navodi kako peleta, briketa i ogrijevnog drva ima dovoljno, ali podsjeća da su „kod nas glavni energenti za grijanje fosilnog porijekla – plin i lož ulje“.

Prema Pašaliću, zbog skupih energenata nastala je blaga panika na tržištu te je povećana potražnja za proizvodima koji su alternativa plinu, a to je rezultiralo i povećanom cijenom peleta. Među najvećim proizvođačima izdvajaju se: RST-Pellet d.o.o. iz Delnica, Florian Grupa, Spačva d.d. iz Vinkovaca, Šišarka d.o.o. iz Županje, Pelet Grupa d.o.o. iz Zagreba, Moderator d.o.o. iz Udbine te Energy Pellets d.o.o. iz Delnica.

„Od ukupno proizvedene količine, oko 70 posto se izveze. Preko 70 posto izvoza završi u Italiji, koja je najveći kupac hrvatskog peleta. Na ostala tržišta u regiji izveze se manja količina, najviše u Srbiju, Sloveniju i BiH. Unatoč visokoj stopi izvoza, domaći proizvođači mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta”, kaže Alan Bahorić iz HGK za Glas.

„U odnosu na prošlu godinu cijena peleta po toni porasla je za oko 100 eura. Trenutno se u maloprodaji dostižu rekordni iznosi od 3-4 kune po kilogramu, a cijena vjerojatno nije konačna budući da se početkom jeseni očekuje pojačana potražnja”, pojašnjava Bahorić.Šišarka d.o.o Županja godišnje proizvede 55 000 tona certificiranog peleta i proizvodnja je konstantna.

„Zbog ukrajinsko-ruskog sukoba potražnja je ove godina veća nego prijašnjih godina. Zbog veće potražnje i povećanih troškova i cijena je znatno veća. Jednu trećinu prodajemo na domaće tržište, a ostatak izvozimo, Italija, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Grčka. Potražnja i dalje raste”, govori Ivan Čošković za Glas Slavonije, suvlasnik Šišarke.

FOTO: Bjelin – Spačva

U vinkovačkoj Bjelin Spačvi, jednom od najvećih drvoprerađivača u Hrvatskoj, značajni dio proizvodnje otpada na proizvodnju peleta kojega i izvozi, a Vladimir Bataković, predsjednik uprave Bjelin Spačve, u travnju je rekao kako su bioenergenti Spačva, energenti budućnosti.

„Godišnji proizvodni kapaciteti Spačve su 55 000 tona peleta i 12 000 tona briketa, što nas čini jednim od najvećih proizvođača peleta u Hrvatskoj. Izvozimo najviše u Italiju i Srbiju, sve je veća potražnja i iz ostalih zemalja u okruženju. Značajan dio prodaje ostvarujemo na domaćem tržištu, gdje smo nazočni u najvećim trgovačkim lancima. Imamo i tri prodajna salona u Vinkovcima, Zagrebu i Splitu, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati zalihe za zimu. No, energetska kriza izazvala je pravu pomutnju u proizvodnji drvnih peleta, jer je cijena drvne sirovine koju koristimo povećana za više od 15 posto, i cijena struje otišla je gore, a skuplji su i naftni derivati. Kada se sve to zbroji, troškovi proizvodnje značajno su povećani, što se odražava i na cijene”, rekao je proljetos Bataković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno