U Hrvatskom domu Vukovar održava se Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem “CJELOVITA SKRB ZA PALIJATIVNOG BOLESNIKA” u zajedničkoj organizaciji Doma zdravlja Vukovar i Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora. Ovogodišnji simpozij, četvrti po redu, održava se, kao i prethodni u listopadu u kojem se druge subote u mjesecu obilježava Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi.
“Kad se odlučivalo o mjestu održavanja prvog simpozija, odmah smo odabrali Vukovar, grad heroj, da od njega stvorimo jedan od centara zdravstveno edukacijskog i kongresnog turizma namijenjen liječnicima obiteljske medicine, anesteziolozima–algolozima, onkolozima, neurolozima, fizijatrima, spec. kir. onkologije, psihijatrima, liječnicima dentalne medicine, psiholozima, medicinskim sestrama i tehičarima, socijalnim radnicima, udrugama civilnog društva, vjerskim zajednicama, studentima veleučilišta i sveučilišta, učenicima srednjih medicinskih škola.”, kaže Franjo Kroneisl, tajnik HDPM HLZ i tajnik Simpozija. Dodaje kako je cijeli Simpozij posvećen cjelovitoj skrbi za palijativnog bolesnika-od dobivanja dijagnoze neizlječive bolesti i uključivanja bolesnika i njegove obitelji u palijativnu skrb, pa do faze žalovanja koju obitelj prolazi.
Cilj Simpozija je da svi aktivni dionici u procesu skrbi za palijativnog bolesnika iznesu pojedinačne uspjehe, ali i probleme s kojima su se suočavali kako bi bolesniku i obitelji pružili sve potrebno, te kroz zaključke svojih predavanja ponudili rješenja za iste.
“Na ovogodišnjem simpoziju imamo 63 autora i koautora, od toga dvoje iz SAD, jedan iz Slovenije, te petoro iz Bosne i Hercegovine (Tuzla i Ljubuški) s ukupno 39 predavanja. Posebno smo ponosni da smo na Simpoziju mogli ugostiti člana našeg Društva prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, dr. med. spec. psihijatra prema čijoj knjizi je snimljen višestruko nagrađivani film „Pouke o čovječnosti“, sjajno primljen i od stručne javnosti.”, rekao je Franjo Kroneisl.