28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Singlom Sloboda Nina Romić najavljuje paralelni izlazak njenog četvrtog istoimenog albuma

Više od autora

- vl promo-


Iako je s posljednja tri albuma Nina Romić naviknula publiku da nove materijale očekuje svake dvije godine, ovaj put, na album Sloboda čekalo se ipak malo duže. Četiri godine nakon posljednjeg izdanja ‘Stablo’ stiže – ‘Sloboda’, četvrti studijski album hvaljene kantautorice.

Dva singla, ‘Svjetla’ i ‘Sad kad je gotovo’ Nina Romić predstavila je publici krajem prošle godine vrativši se kratke pauze u kojoj se posvetila majčinstvu, a sada njima pridružuje osam novih pjesama sklopljenih u pomalo mračno, ali duboko i snažno djelo koje slušatelja uvodi u njezin osobni, unutarnji svijet.

Prve pjesme napisala je još 2015.godine no tada se zbog rada na promociji zadnjeg albuma ‘Stablo’ nije mogla a u cijelosti posvetiti radu na novim materijalima.

‘Pjesme su nastajale zadnje dvije – tri godine, a odlučila sam ih snimiti krajem 2016. nakon glazbene pauze u kojoj sam postala majka malog dječaka. U međuvremenu sam mijenjala postavu, došao nam je mladi basist Karlo Cmrk, pa sam uz dotadašnje suradnike Freda Lanza i Petra Cvahtea u proljeće i jesen 2017. snimila svojih deset autorskih pjesma.’ – rekla je Nina Romić.

Album je snimljen u Rojcu, u bivšem studiju Partyzan s iznimnom ekipom, tu je Marijan Jelenić (Nola) u funkciji producenta i snimatelja, a tu je i Perica Šuran koji je radio i miks i master snimaka. Na albumu Nina predstavlja i instrumentalni iskorak –  mini brass sekciju koju je predvodio Alen Bernobić.

S obzirom na to da je ovom albumu prethodila svojevrsna glazbena pauza, Nina kaže kako je dobila priliku s distance jasnije vidjeti stvari.

NINA ROMIĆ, 2017. / Photo: Ivana Kujundžić

‘Pauza mi je pomogla da se usredotočim na ono što sam u tom trenutku radila, da sagledam širu sliku kroz jedne ‘drugačije’ oči. Pomogla mi je da se vratim sebi i da prepoznam i lociram svaku emociju i odakle dolazi. Nije me više strah padova, o njima i pjevam u nekim pjesmama. Mislim da je ovo moj najhrabriji album.’, objašnjava glazbenica.

Album nosi ime ‘Sloboda’, po posljednjoj pjesmi koja zaokružuje čitav glazbeni uradak, ali ta riječ predstavlja sve što je Nina albumom htjela reći.

‘Album je o mom unutarnjem svijetu, o jednom dugom putovanju kojeg sam prevalila da bih došla do nekih stvari. Upravo zato mi je jedino bilo logično tu pjesmu staviti na kraj albuma. Svatko za sebe definira značenje slobode. Ponekad nismo ni svjesni da smo mi ti koji se ograničavamo, i uskraćujemo si slobodu. Nikada nećemo biti slobodni ako si okove sami nametnemo. Jednako tako, sloboda je tu, kraj nas i možemo ju uzeti i živjeti ako želimo.’ – kaže Nina.

I cover albuma prati osnovnu misao i nit vodilju – asocijaciju slobode.

NINA ROMIĆ, 2017. / Photo: Ivana Kujundžić

‘Ideja za cover se rodila dok sam u suradnji s dizajnerom Markom Nakićem na glas razmišljala koje su moje asocijacije na riječ ‘sloboda’. Znala sam da želim da cover bude svijetao i čist, a nekoliko asocijacija bile su i rađanje, izlazak iz vode, prijelaz u nešto novo,  tako da su nas i dovele do finalnog rješenja kojeg su realizirali Kasandra Draganić u ulozi make up artistice i Zvonimir Ferina, čovjek iza objektiva. Jako smo zadovoljni finalnim rezultatom, a bome sam počastila i svoju kožu najekskluzivnijim mliječnim tretmanom!” – otkrila je Nina.

Album ‘Sloboda’ Nina Romić jučer je predstavila na intimnom druženju u Aquarius Music Shopu u Varšavskoj ulici u Zagrebu, a kako on zvuči uživo moći ćete čuti 24. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture gdje će glazbenica u pratnji svog benda održati koncert.

Ulaznice za koncert možete nabaviti na Entrio.hr.


Istovremeno s izlaskom četvrtog studijskog albuma ‘Sloboda’, Nina Romić odlučila je izdati i treći singl s tog CD-a i to za istoimenu pjesmu.

Posljednja na albumu, Sloboda je pjesma koja, kao i album govori o unutarnjem svijetu Nine Romić, o dugom putovanju kojeg je prevalila da bih došla do važnih stvari.

‘Ova pjesma je doživjela jedan veliki put i transformacije kroz vrijeme. Uz Marijanovu (Jelenić, iz grupe Nola) pomoć i mini brass sekciju (koja je na kraju zazvučala kao big band) sastavljenu od Alena Benobića i Ivana Šugara, pjesma je skrenula s one staze na kojoj sam ju vidjela na početku i sva nas ugodno iznenadila. Ovo je jedina pjesma kojoj je nešto nedostajalo prije samog ulaska u studio, no dolaskom trube i saxa shvatili smo da je to upravo to što joj je falilo.’ – objasnila je Nina Romić nastanak ‘Slobode’ i nastavila:

‘Pjesma je nastala u jednom teškom razdoblju gdje nisam bila svjesna mnogo stvari i nisam znala kako krenuti dalje. Puno stvari me usporavalo, i zapravo, sputavala sam samu sebe da krenem dalje. Bojala sam se jer nisam znala što me čeka kada odlučim ustati. Kad sam ju napisala, pjesma mi je pomogla da shvatim gdje sam sama sa sobom, i gdje trebam krenuti. Trebalo je jako puno vremena da zazvuči onako kako sam ju zamišljala. Sada je, uz sjajne suradnike, postala i više od toga.’

NINA ROMIĆ, 2018. / Photo: Zvonimir Ferina

Refren pjesme: Sloboda je plava sjajna ptica na mom ramenu, ona leti leti i odleti… mala je definicija slobode u singlu, a Nina nam ju dodatno pojašnjava: ‘Sve ovisi o nama samima, i o tome kako ćemo gledati svijet koji nas okružuje i kako ćemo pristupati situacijama koje nam se događaju. Sloboda je tu, na našem ramenu, u našoj glavi, i možemo ju živjeti i udisati punim plućima ako to odlučimo. Sloboda može i odletjeti ako nas strah sputava, i ako nismo dovoljno jaki da živimo onakav život kakav želimo živjeti. Za mene, sloboda je upravo ovo što sam i otpjevala u ovoj pjesmi.’


Popis pjesama:

  • Šuma
  • Ti si a nisi
  • Ništa u meni
  • Čime se hraniš
  • Tinta
  • Svjetla
  • Oblaci
  • Crno
  • Sad kad je gotovo
  • Sloboda

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno