7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Sjećanje na pripadnike HOS-a poginule u obrani Cerića

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Dužna počast pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su poginuli u obrani Cerića 2. listopada 1991. godine, odana je danas ispred Kuće HOS-a na ulazu u Cerić iz Male Bosne.

Bio je to položaj pripadnika HOS-a koji su se na tom mjestu suočili s daleko nadmoćnijim srbočetničkim snagama i u tom okršaju stradalo je 10 bojovnika HOS-a.

“Mi smo se njima suprotstavili koliko smo mogli. Ovdje je ostalo 17 naših ljudi, ostali su otišli autobusom i pokušali preko Nuštra otići u Cerić, međutim, Cerić je već bio pao. Ovdje, oni su iskoristili kišu i loše vrijeme i tako da su okrenuli svoje zastave. Plavo, bijelo, crveno okrenuli su na crven, bijeli, plavi i tu su još dobili na iznenađenju. Da nije kiša padala i da nije bilo takvo loše vrijeme, mislim da ne bi bilo tako kako su oni zamislili bez obzira na to koliko je nas bilo”, istaknuo je Ivica Zupković, osnivač i zapovjednik 1. Samostalne bojne HOS-a „Marijan Baotić” Vinkovci, prve samostalne bojne HOS-a osnovane u Hrvatskoj koja je brojala 1087 pripadnika.

Počast poginulim HOS-ovcima uz njihove suborce i obitelji, danas su odali predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata, predstavnici općine Nuštar na čelu s načelnikom Hrvojem Drinovcem, grada Vinkovaca na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem.  Molitvu je predvodio nuštarski župnik Krešimir Jukić.

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno