6 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Sjećanje na žrtvu Borova naselja: na današnji dan 1991. ubijena 51 osoba

Više od autora

- vl promo-

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine danas je obilježena 32. godišnjica stradanja civila i branitelja u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje.

Prigodni je program održan ispred nekadašnje zgrade Borovo Commerce čiji je podrum služio kao sklonište, ali i kao pričuvna ratna bolnica. U trenutku ulaska agresora ondje se nalazilo oko 1500 ljudi. Na današnji dan 1991. godine ubijena je 51 osoba, 48 se i danas vode kao nestali, a u tri mjeseca opsade ubijeno je 176 branitelja i civila u Borovu naselju.

U spomen na sve njih upriličena je Kolona sjećanja koja je krenula od ruševina Borovo Commerca te se ulicama ovoga dijela grada kretala do crkve Gospe Fatimske gdje je služena molitva.

FOTO: HRV

Predsjednica udruge “Vukovarske majke” Manda Patko kaže kako se i danas na popisu nestalih nalaze imena 374 osoba iz Vukovara. “Teško je živjeti bez najbližih, a još je teže majkama koje traže svoju djecu. Dok smo živi, tražit ćemo ih”, poručila je.Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je Borovo naselje na današnji dan 1991. godine podnijelo ogromnu žrtvu. “Tu smo zbog svih onih koji su se žrtvovali za slobodnu Hrvatsku. Jučerašnjom smo kolonom vratili dignitet svim hrvatskim braniteljima i nadam se da smo svima poslali poruku da te vrijednosti i ljude moramo čuvati od zaborava, a kamoli od omalovažavanja”, riječi su gradonačelnika.

FOTO: HRV

Izaslanik premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, naglasio je veličinu patnje koja se zbila na današnji dan 1991. godine te dodao kako ustraju na potrazi za nestalima. “Nastavljamo obilježavanje i sjećanje na patnju Vukovaraca, hrvatskih branitelja koji su branili Vukovar. Nažalost, još uvijek tragamo za 1803 osobe, gotovo pet stotina je iz ove županije. Vlada neće stati dok i posljednjeg branitelja i civila pronađe”, istaknuo je.

Nakon svete mise za žrtve Borovo naselje za Domovinu, odana je počast žrtvama pod nazivom “Svjedočenjem protiv zaborava”. Obilježavanje će završiti paljenjem svijeća kod spomen obilježja Farma Lovas te podno spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno