29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Slavimo Svjetski dan gin & tonica

Više od autora

- vl promo-

Najpopularnija vrsta pića ima svoj dan. Svjetski dan Gin – Tonica obilježava se 19. listopada. Većinom se naručuje u izlascima, ali ga mnogi miksaju i kod kuće nakon napornog dana, evo neke informacije o ovoj „Nizozemskoj hrabrosti”.

F: MB Creative Media

Gin je prvo nazvan Genever, što je nizozemska riječ za smreku, a prvi zapisi o ovome piću datiraju iz prvog stoljeća nove ere gdje se spominje kombinacija bobica smreke i destilacija alkohola. Inače se radilo o ljekovitom vinu s bobicama, a liječile su se bolesti prsnog koša. Oko 1600. godine u Nizozemskoj se prodavao u ljekarnama i preporučavao bolesnicima smanjene cirkulacije. Kasnije, kombinacija gina i soka od rajčice se koristila kao lijek za mamurluk. Danas, osim što nas gin čini mlađima jer obiluje antioksidansima zbog kojih nam koža ostaje mladolika i svježa, Business Insider navodi i kako pomaže u otklanjanju bolova povezanih s reumom i gihtom, kao i kašlja. Bobice smreke smatraju se superhranom koje zbog spomenutih antioksidansa i flavonoida poboljšavaju cirkulaciju i pomažu radu srca.


F: MB Creative Media

Kako bismo bolje upoznali benefite ovoga pića, pitali smo naše vinkovčanke Kristinu Lovrić i Ninu Faletar kojima je ljubav prema miksanju koktela, posebice gina, započela prije nekoliko godina. „Kao osobe koje obožavaju istraživati i eksperimentirati, gin nam je postao posebno zanimljiv svojom nevjerojatnom paletom okusa i mogućnošću stvaranja raznovrsnih koktela”, kažu djevojke koje rade na projektu Bibere mobilnog gin bara. „Naziv “Bibere” potječe od latinske riječi što znači “pij” ili “piti”. Za nas, “Bibere” predstavlja zajednicu ljubitelja gin koktela, gdje putem Instagrama dijelimo recepte, savjete i inspiraciju kako napraviti ukusne koktele kod kuće. No, trenutno radimo na uzbudljivom projektu mobilnog gin bara, inspirirani velikim interesom koji smo primijetili među našim pratiteljima. Osim toga, planiramo oživjeti kreativnost kroz radionice i suradnju s lokalnim barovima kako bismo zajedno produbili ljubav prema kulturi gin koktela”, objašnjavaju inovativne djevojke.

Recepata imaju puno, a kažu i kako istražujući nove kombinacije i okuse taj broj se konstantno povećava. Granice ne postoje. Ukoliko želite proslaviti 19. listopad i Svjetski dan gin-tonica možete to učiniti uz čašu tradicionalne kombinacije s tonikom i limetom, a naše djevojke dodaju: „Gin se često miješa s voćnim sokovima, biljem i začinima kako bi se stvorili raznovrsni kokteli. Nema ograničenja kada je u pitanju eksperimentiranje s ginom”. Vaš koktel je dobar koliko i gin i tonic koji koristite da biste ga napravili. Živjeli!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno