34 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Slavonski med i kulen jedini zaštićeni proizvodi s našeg područja

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine organiziralo je promotivne aktivnosti u povodu Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, koji je obilježen u nedjelju 14. travnja. U suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom organizirana je konferencija pod nazivom “Kvaliteta kao dodana vrijednost”, a koja je bila podijeljena u četiri sekcije kroz koje se zanimljivim predavanjima nastojalo sudionicima približiti sustav zaštite, očekivanja i izazova, osobna iskustva proizvođača, uloga marketinga te suvremene tehnologije u proizvodnji tradicionalnih proizvoda. Nastavak obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda održan je u Varaždinu gdje su se na prigodnom Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda građanima i posjetiteljima predstavili okupljeni proizvođači naših tradicionalnih proizvoda čiji nazivi su zaštićeni i registrirani u Europskoj uniji kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, te proizvodi za koje je postupak zaštite naziva odnosno registracije oznake u tijeku.

Na Sajmu se tako moglo kupiti i okusiti Dalmatinski pršut i Istarski pršut, Poljički soparnik, Slavonski kulen/ kulin, Istra – ekstra djevičansko maslinovo ulje, Međimursko meso ´z tiblice, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje, med iz Slavonije i ostali zaštićeni proizvodi.

“Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Koliko je nama važno očuvanje i zadržavanje tradicijskih vrijednosti i različitosti na koje smo ponosni najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod dobio zaštitu naziva na EU razini proglasili nacionalnim danom zaštićenih proizvoda”, rekao je tom prigodom ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario. Odlukom Hrvatskog sabora taj se datum obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda što je i poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka.

Zaštićenom oznakom izvornosti Republika Hrvatska je zaštitila naziv 12 proizvoda, među kojima je Slavonski med, dok je zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićen naziv 10 proizvoda, među kojima je i Slavonski kulen/kulin. Zanimljivo je da u postupku registracije oznake na razini Europske unije Republika Hrvatska ima 8 naziva proizvoda, među kojima se našla i Slavonska kobasica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno