23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Slovački veleposlanik u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Veleposlanik Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Peter Susko danas se u Vukovaru, u okviru nastupnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji, sastao sa županom Božom Galićem. Sastanku je nazočio i predstavnik Slovaka u Iloku, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Milan Pucovski. Tema razgovora bio je posjet predstavnika Vukovarsko-srijemske županije Bratislavskom kraju u Slovačkoj i mogućnosti buduće suradnje primjerice u vinarstvu, vinogradarstvu, gospodarstvu, prometnoj infrastrukturi.

“Posjet bi se mogao realizirati krajem svibnja i radujemo se budućoj suradnji”, istaknuo je veleposlanik Susko, koji se osvrnuo i na temu položaja Slovaka u Hrvatskoj. “Naši kontakti su povijesno vrlo dobri i uvijek smo bili dobri partneri, a most koji povezuje naše dvije zemlje upravo je slovačka nacionalna manjina u Hrvatskoj te hrvatska u Slovačkoj”, istaknuo je slovački veleposlanik.

Izuzetno dobrom suradnju sa slovačkom manjinom ocijenio je župan Božo Galić. “Uvijek smo dobro surađivali, mi im pomažemo očuvati njihovu kulturnu baštinu i tradiciju, podrijetlo, a mnogi od njih dali su i svoje živote za našu Domovinu”, istakjnuo je župan Galić.

“U Hrvatskoj živi oko 5.000 Slovaka, od kojih oko 1.200 na području Vukovarsko-srijemske županije, a najviše nas je u Iloku i mogu reći kako nacionalne manjine kod nas imaju veća prava nego u nekim europskim zemljama u kojima živi više nacionalnih manjina nego kod nas”, istaknuo je ovom prilikom predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Milan Pucovski.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno