13 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. svibnja 2022.

Spačvi odobreno 64.857 kubnih metara sirovine

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Kako bi se udovoljilo potražnji za našom najvrednijom sirovinom i istovremeno sačuvala ravnoteža ekološkog sustava, Hrvatske šume su s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prije godinu dana definirale strategiju raspodjele drvne sirovine dokumentom Pismo razumijevanja. Cilj ovog dokumenta, kojeg je podržalo više od 90% domaćih tvrtki drvne industrije unutar HGK Udruženja, jest pravednija i transparentnija raspodjela drvnog resursa te motiviranje proizvođača na realizaciju proizvoda visoke dodane vrijednosti. Time se stvaraju preduvjeti za veću preradu sirovine u domaćim pogonima, otvaraju se nova radna mjesta te povećavaju ulaganja u nove tehnologije i inovativne proizvode.

Tako su Hrvatske šume objavile rezultate Javnog poziva za prodaju prostornog drva za 2019. godinu kojim je raspodijeljeno ukupno 1.157.445 kubnih metara sirovine. Javnim pozivom odobrene su količine za 50 novih kupaca, dok istovremeno nisu prekoračene količine prostornog drva u odnosu na dosadašnje godine. Jedan od kriterija pri dodjeli sirovine su i fakture kojima se dokazuje količina i cijena proizvoda koje je pojedina tvrtka proizvela u protekloj godini. Na ovaj se način proizvođače motivira da od dobivene količine resursa realiziraju proizvod visoke dodane vrijednosti, što dovodi do povećanja broja radnih mjesta, ali i do jačanja drvoprerađivačke industrije na tržištu. Važan kriterij predstavlja i broj zaposlenih osoba u pojedinoj tvrtki, kako bi dodijeljena drvna sirovina bila racionalno i pravedno raspoređena u skladu s mogućnostima tvrtke.

Na Javni poziv javila se i vinkovačka tvrtka Spačva – jedan od pet najvećih kupaca u Hrvatskoj kojoj je dodijeljeno ukupno 64.857 kubnih metara sirovine. Ostali najveći kupci su tvrtka Kronospan CRO sa 172.500 metara, Drvenjača je dobila 114.418, Šišarka 86.593, a tvrtki Moderator dodijeljeno je 61.539 kubnih metara.

U prostorno drvo ubrajaju se peleti, drvne ploče, cijepano drvo, balirana hoblovina, ambalažni papir, mehanička celuloza i drveni ugljen čije su količine odobrene sukladno kriterijima Javnog poziva i raspoloživih količina iz plana sječa za 2019. godinu. Ukupno je 221 kupac zadovoljio uvjete, dok je rok za dostavu prigovora 10. siječnja do 15 sati. Imena svih kupaca i odobrenih količina po predmetnom Javnom pozivu bit će objavljena na web stranici Hrvatskih šuma.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno