Kontaktirajte nas

Aktualno

Spušteni zastori vinkovačke kazališne sezone 2020. / 2021.

Objavljeno

-

Na kraju kazališne sezone, prije odlaska na kolektivni godišnji odmor kratki presjek, dodajmo i dugi pljesak s obzirom na sve Scile i Haribde tijekom protekle godine dana koje je i kulturna scena itekako osjetila, a publika, naviknuta na konzumaciju dramskih sadržaja, bivala uskraćena uslijed globalne pandemije.

Foto: Kristijan Cimer

Usprkos svemu, kazališnu sezonu u Vinkovcima ocjenjujemo s čistom peticom. A pet je i brojka premijernih naslova. Otvorila ih je sredinom rujna prošle godine predstava za djecu „Ljepotica i zvijer“, redatelja Petronela Dušova u koprodukciji s kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku.

Usprkos strožim epidemiološkim mjerama premijeru „Gospođice Julije“ u režiji Aide Bukvić i koprodukciji s osječkim HNK-om publika je dočekala početkom studenog. Ni malci nisu ostali uskraćeni za božićnu tradicionalnu kazališnu poslasticu „Hoću Božić svaki dan“ koju je za blagdanske izvedbe priredio domaći Vladimir Andrić. Kazališno proljeće najavila je Vinkovčanka Biljana Čakić s komadom „Što žena umije“ u koprodukciji s družinom „Kristalna kocka vedrine“ iz Siska. Posljednju u nizu premijera, onu lipanjsku potpisuje Jasmin Novljaković kontroverznog naziva „Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507“. Uz domaći, u njoj su sudjelovali teatri iz Tuzle, Pečuha i Slavonskog Broda.

Foto: GK Joza Ivakić

Vinkovačka kazališna kuća upriličila je i dvije knjiške promocije tematski vezane uz dramske izvedbe na domaćim daskama, a riječ je o romanu Ivane Šojat „Štajga ili put u maglu“ i prvom dvojezičnom izdanju Strindbergove „Gospođice Julije“ kojeg je sa švedskog na hrvatski preveo Mišo Grundler. Rad je prepoznala i publika i struka pa je apsolutnim pobjednikom 13. Festivala amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu s osvojenim Grand Prixom proglašena predstava “Tamo gdje tuga spava” redateljice Andrijane Raguž u koprodukciji s domaćim amaterskim Kazalištem Nova scena. Prefiks najbolja dodali su ispred kostimografije, sporedne ženske i muške uloge za što su zaslužni Marija Pavić i Zorko Bagić.

Foto: GK Joza Ivakić Vinkovci

Nadalje, 9. Bobijevi dani 2020. donijeli su specijalno priznanje za iskazivanje iznimnog komičarskog talenta Mateji Marušić koja je svojom karikiranom interpretacijom talijanske stjuardese pridonijela zabavnosti predstave Boeing Boeing Marca Camolettija u režiji Nine Kleflin.

Vinkovčani su pomogli pri glasanju za najveću medijsku nagradu Jutarnjeg lista. Zlatni studio 2021. za najbolju mušku ulogu otišao je u ruke Miroslava Čabraje za ulogu Mate u „Štajgi“. Istoimenu statuu kući je ponijela i Matea Marušić kao Gospođica Julija i najbolje novo lice kazališta i filma. Štajga je ondje briljirala i u kategoriji najbolje predstave. Dječja predstava Ljepotica i zvijer osvojila je nagradu za najbolju scenografiju/kostimografiju na 7. Festivalu dječje umjetnosti FEDU Sarajevo održanom online.

Foto: GK Joza Ivakić

I na koncu, na Umaškoj svečanosti zatvaranja 22. Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav – tematskog naziva “Festival žudnje”, lavića za najbolji glumački par dobili su Mateja Marušić i Vladimir Tintor za toliko puta spominjanu i nagrađivanu Gospođicu Juliju. Na 28 gostovanja vinkovačke predstave pogledalo je 3.416 gledatelja. Kazališni atrij ugostio je pet likovnih izložbi među kojima je posljednja još uvijek u tijeku.

Vinkovačka kazališna pozornica u ovoj je sezoni ugostila 23 predstave s respektabilnih 4.238 gledatelja koji su, i u pandemiji, imali priliku ocijeniti izvedbe i glumačke kreacije za Jozinu nagradu koju prvi puta, u suradnji s vinkovačkim kazalištem dodjeljuje naša medijska kuća Novosti i Plava Vinkovačka TV.

Ljetna stanka u radu Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci trajat će do 23. kolovoza nakon čega nestrpljivo iščekujemo novu jesen i kazališnu sezonu 2021./2022.

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    80 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Objavljeno

-

Napisao/la

    169 pregleda

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pod pokroviteljstvom Grada. Svako se Ljetno kino razlikuje po svojoj tematici, a ove je godine podređeno isključivo mališanima i prikazivat će se samo animirani sinkronizirani filmovi.

Tako su jučer oni najmlađi uživali u dvorištu knjižnice uz Priču o igračkama 4, dobro društvo i još bolji ambijent. Sva mjesta bila su popunjena, a animirani se film gledao na pravom filmskom platnu što je još uvelike pridonijelo dojmu.

Projekcija prvog animiranog filma, The Angry Birds 2, po rasporedu je bila predviđena za prošli petak, ali zbog kiše i lošeg vremena se nažalost morala otkazati. Na raspored će ponovno doći nakon svih ostalih planiranih crtića, odnosno 20. kolovoza. Osim toga, za 30. srpnja planiran je Tko se boji vuka još, nakon toga, 6. kolovoza, simpatični bik Ferdinand te na samom kraju Snježno kraljevstvo 2 za 13. kolovoza.

Nastavi čitati

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    218 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 22 minute

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 2 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 4 sata

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 16 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 18 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 18 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 20 sati

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Aktualnoprije 21 sat

Od ponedjeljka strože mjere na Jadranu

Za dio Hrvatske od ponedjeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mjere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih...

Najčitanije