15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Spušteni zastori vinkovačke kazališne sezone 2020. / 2021.

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Na kraju kazališne sezone, prije odlaska na kolektivni godišnji odmor kratki presjek, dodajmo i dugi pljesak s obzirom na sve Scile i Haribde tijekom protekle godine dana koje je i kulturna scena itekako osjetila, a publika, naviknuta na konzumaciju dramskih sadržaja, bivala uskraćena uslijed globalne pandemije.

Foto: Kristijan Cimer

Usprkos svemu, kazališnu sezonu u Vinkovcima ocjenjujemo s čistom peticom. A pet je i brojka premijernih naslova. Otvorila ih je sredinom rujna prošle godine predstava za djecu „Ljepotica i zvijer“, redatelja Petronela Dušova u koprodukciji s kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku.

Usprkos strožim epidemiološkim mjerama premijeru „Gospođice Julije“ u režiji Aide Bukvić i koprodukciji s osječkim HNK-om publika je dočekala početkom studenog. Ni malci nisu ostali uskraćeni za božićnu tradicionalnu kazališnu poslasticu „Hoću Božić svaki dan“ koju je za blagdanske izvedbe priredio domaći Vladimir Andrić. Kazališno proljeće najavila je Vinkovčanka Biljana Čakić s komadom „Što žena umije“ u koprodukciji s družinom „Kristalna kocka vedrine“ iz Siska. Posljednju u nizu premijera, onu lipanjsku potpisuje Jasmin Novljaković kontroverznog naziva „Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507“. Uz domaći, u njoj su sudjelovali teatri iz Tuzle, Pečuha i Slavonskog Broda.

Foto: GK Joza Ivakić

Vinkovačka kazališna kuća upriličila je i dvije knjiške promocije tematski vezane uz dramske izvedbe na domaćim daskama, a riječ je o romanu Ivane Šojat „Štajga ili put u maglu“ i prvom dvojezičnom izdanju Strindbergove „Gospođice Julije“ kojeg je sa švedskog na hrvatski preveo Mišo Grundler. Rad je prepoznala i publika i struka pa je apsolutnim pobjednikom 13. Festivala amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu s osvojenim Grand Prixom proglašena predstava “Tamo gdje tuga spava” redateljice Andrijane Raguž u koprodukciji s domaćim amaterskim Kazalištem Nova scena. Prefiks najbolja dodali su ispred kostimografije, sporedne ženske i muške uloge za što su zaslužni Marija Pavić i Zorko Bagić.

Foto: GK Joza Ivakić Vinkovci

Nadalje, 9. Bobijevi dani 2020. donijeli su specijalno priznanje za iskazivanje iznimnog komičarskog talenta Mateji Marušić koja je svojom karikiranom interpretacijom talijanske stjuardese pridonijela zabavnosti predstave Boeing Boeing Marca Camolettija u režiji Nine Kleflin.Vinkovčani su pomogli pri glasanju za najveću medijsku nagradu Jutarnjeg lista. Zlatni studio 2021. za najbolju mušku ulogu otišao je u ruke Miroslava Čabraje za ulogu Mate u „Štajgi“. Istoimenu statuu kući je ponijela i Matea Marušić kao Gospođica Julija i najbolje novo lice kazališta i filma. Štajga je ondje briljirala i u kategoriji najbolje predstave. Dječja predstava Ljepotica i zvijer osvojila je nagradu za najbolju scenografiju/kostimografiju na 7. Festivalu dječje umjetnosti FEDU Sarajevo održanom online.

Foto: GK Joza Ivakić

I na koncu, na Umaškoj svečanosti zatvaranja 22. Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav – tematskog naziva “Festival žudnje”, lavića za najbolji glumački par dobili su Mateja Marušić i Vladimir Tintor za toliko puta spominjanu i nagrađivanu Gospođicu Juliju. Na 28 gostovanja vinkovačke predstave pogledalo je 3.416 gledatelja. Kazališni atrij ugostio je pet likovnih izložbi među kojima je posljednja još uvijek u tijeku.

Vinkovačka kazališna pozornica u ovoj je sezoni ugostila 23 predstave s respektabilnih 4.238 gledatelja koji su, i u pandemiji, imali priliku ocijeniti izvedbe i glumačke kreacije za Jozinu nagradu koju prvi puta, u suradnji s vinkovačkim kazalištem dodjeljuje naša medijska kuća Novosti i Plava Vinkovačka TV.

Ljetna stanka u radu Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci trajat će do 23. kolovoza nakon čega nestrpljivo iščekujemo novu jesen i kazališnu sezonu 2021./2022.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno