33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Srbija podignula optužnicu za Oluju

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Srbija je podignula optužnicu za vojno-redarstvenu operaciju “Oluja” kojom četvoricu časnika Hrvatske vojske optužuje za raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su pripadnici hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimir Mikac iz Ptuja, Zdenko Radulj iz Osijeka, Željko Jelenić iz Pule i Danijel Borović iz Varaždina počinili kazneno djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. godine, konkretno da su naredili zračni napad na kolonu srpskih civila u čijem je raketiranju ubijeno 13 osoba, među njima šestero djece te ranjeno 24.

Optužnica je predana Sudu, koji će odlučiti hoće li je potvrditi, a Tužiteljstvo Srbije predlaže da se optuženima sudi u odsustvu, prenose susjedni mediji.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju je protiv njih podnijelo srbijansko tužiteljstvo zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno