26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Stepinac – uzor predanja Bogu u teškim vremenima

Više od autora

Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Prvog dana mjeseca veljače započela je devetica blaženom Alojziju Stepincu u istoimenoj župi u Mirkovcima koja je jedina župa na našem području koja za zaštitnika ima bl. Alojzija Stepinca. Ovo je već treća godina zaredom kako mirkovačka župa organizira devetnicu i prema riječima župnika vlč. Ante Lučića ne kane odustati u naumu da svake godine proslave svoj crkveni god uz devetnicu.

„Bogatstvo ove devetnice je svakako što su se braća svećenici iz grada zajedno sa svojim zborovima, ali i subraća iz našeg dekanata koji je približno velik, a podsjetimo vinkovački dekanat broji 15 župa, aktivno uključili u devetnicu i to nas posebno veseli da svi zajedno kao hodočasnici hodočaste u našu župu u Mirkovce”, istaknuo je župnik župe bl. Alojzija Stepinca Ante Lučić.

Na devetnici je bilo izuzetno lijepo, prošlu nedjelju u u Mirkovcima su bili odgajatelji i bogoslovi iz Đakova, a u narednim danima nizali su se hodočasnici iz vinkovačkih župa.

Središnja svečana misa na sam blagdan bl. Alojzija Stepinca je sutra u 11 sati koju će predvoditi dr. sc. Ivan Karlić, profesor KBF-a u Zagrebu. Stepinac je, kako kaže evanđelje, simbol sjemena koje je palo u zemlju, koji je umro za svoj narod i svoje ideale.


„Bio je čovjek koji nije mogao svojim snagama sve to iznijeti, bilo je potrebno puno razboritosti i pouzdanja u Duha Svetog i Gospodina da ga upravi na pravi put, da sve to izbalansira i zaista čovjek je baš kao sjeme pao u zemlju, dao se za svoj narod i Domovinu i tu je ta simbolika. Mislim da to sam čovjek ne može napraviti svojim snagama i onda to ljudi prepoznaju kao nešto što je dar od Boga i zato nam je blaženi Alojzije Stepinac uzor predanja Bogu u teškim vremenima”, pojašnjava vl. Lučić.

Premda još uvijek Stepinac nije proglašen svetim, za svećeništvo u katolika tu nema dileme.

„Za nas je taj čovjek svet. Svi znamo da tu postoje poteškoće i prijepori, a nadamo se i vjerujemo da će biti proglašen svetim. Svako vrijeme ima svoje breme, ali u svakom vremenu čovjek se može, uz pouzdanje u Boga, i voditi nekakvim idealima i time kročiti kroz povijest prema svršetku svog života. Dođite na središnji događaj Stepinčeva i buditi dragi hodočasnici ovom našem hrvatskom blaženiku”, pozvao je za kraj na proslavu crkvenog goda župnik župe bl. Alojzija Stepinca.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Povezani članci

Posljednje objavljeno