32 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Stipendije više ne ulaze u porezni limit od 15 tisuća kuna

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Izmjena u Zakonu o porezu na dohodak najavljivana krajem prethodne godine, službeno je stupila na snagu. Ona utječe na neoporezivi limit od 15 tisuća kuna, a studentima bi trebala smanjiti brige i povećati džeparac.

Prošla porezna reforma i novi Zakon o porezu na dohodak donesen početkom 2017., bio je pravi šok za studente. Studentska zarada prema prvotnom se Pravilniku i Zakonu trebala oporezivati nakon limita od 15.000 kuna. Nakon bure koju je ta odredba izazvala u javnosti, Ministarstvo financija ipak je izmijenilo Pravilnik o porezu na dohodak. Time je konačno utvrđeno kako će se studentska zarada ipak oporezivati nakon prelaska limita od 60.600 kuna.

Unutar spomenutog limita prethodnih godina računale su se stipendije, kao i nagrade za izvrsnost učenika i studenata, no početkom ove godine ta se situacija promijenila. Studenti će od ove godine manje morati paziti na premašivanje limita od 15 tisuća kuna pa će tako, primjerice, student koji je do sada primao državnu stipendiju koja je iznosila 1200 kuna u razdoblju od devet mjeseci, odnosno 10 800 kuna na godišnjoj razini umjesto dosadašnjih 4200 kuna, moći zaraditi punih 15 000 kuna, a pri tome i dalje biti porezna olakšica roditeljima.

Važno je napomenuti da se ova izmjena odnosi samo na stipendije koje se financiraju iz javnih izvora od kojih student može primati samo jednu, uz koju može primati i jednu koja se financira iz privatnih izvora, ali koja se i dalje ubraja u neoporezivi limit. Sama stipendija nije dovoljna za mjesečne studentske troškove, no ovom izmjenom taj bi problem trebao biti znatno manji.

Izmjenu je moguće pronaći u Zakonu ovdje, u članku 17, stavci 1, 2. i 10.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno