Tijekom uskršnjih praznika svi uživamo u bogatoj blagdanskoj trpezi, a na našim stolovima uglavnom su se mogla naći jaja, šunka i povrće. Zato je tijekom ovih dana važno znati pravilno pripremiti hranu, jesti i pravilno čuvati sve namirnice koje smo pripremili.

Zadnjih godina se vraća u modu ukrašavanje jaja prirodnim bojama, a tako ukrašene pisanice su jestive i ekološki prihvatljive. Najtradicionalnija metoda bojenja je korom crvenog luka uz premazivanje uljem ili svinjskom mašću. Za crvenu boju dobra je cikla, višnja i cvijet hibiskusa, žute i narančaste nijanse se postižu prahom kurkume i mrkvom, za smeđe je dobra kava ili ljuske oraha, zelena se dobiva upotrebom listova blitve, špinata, koprive ili poriluka dok se plava postiže borovnicom ili crvenim kupusom.

Vrećice iz boja najčešće sadrže pigmente na bazi katrana, a dobar dio njih je u nekim zemljama zabranjen jer može uzrokovati alergijske napade, napadaj astme i hiperaktivnost. Dva-tri dana jedenja pisanica obojenih umjetnim bojama neće nužno donijeti velike količine umjetnih pigmenata u organizam, ali problem je ukoliko se jede gotova kupovna hrana, grickalice ili koristi kozmetika koje sadrže te iste prehrambene boje.

Tijekom blagdana Uskrsa u igri imamo više kolesterola i soli. Ako je vjerovati novijim istraživanjima, prehrambeni kolesterol ima manji učinak na krvni kolesterol kod većine ljudi. Naša tijela sama proizvode kolesterol, a njegova razina je dijelom regulirana kolesterolom koji unosimo iz svakodnevne prehrane. Uz to, tvrdo kuhana jaja bi mogla povisiti razinu dobrog kolesterola, a smanjiti loš kolesterol.

Dolazak proljeća znači i svježe povrće. Tu se može istaknuti rotkvica koja zbog visokog udjela vitamina C podiže imunitet, utječe na detoksikaciju organizma, uklanja višak sluzi iz dišnih puteva, potiče probavu i hidratizira tijelo. Mladi luk je također krcat raznim vitaminima, od kojih je i vitamin C koji pomaže spustiti visoki kolesterol i krvni tlak što znači i djelotvoran učinak na srčana oboljenja. Hren je obiluje vitaminom C, ali i vitaminima B skupine te mineralima kao što su natrij, magnezij, kalij i cink. Jača imunitet, čisti dišne puteve, jača kosti te donosi snažno antibakterijsko djelovanje.

Od mesa radije jedite šunku naspram pečene svinjetine jer ima nema dodane masnoće, a od mesa općenito dajte prednost peradi. Kruh ograničite na jednu krišku po obroku jer ćete ionako jesti makovnjaču ili orahnjaču i druge kolače koje sadrže tijesto, odnosno biskvit.