13 C
Vinkovci
Petak, 19. travnja 2024.

Što nije bilo na Novostima, nije se dogodilo

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Što nije bilo na Novostima, nije se dogodilo!

Argumentirano se danas referiramo na godinu koju smo zaključili kao jedan od najčitanijih lokalnih portala u Slavoniji i Baranji.

Da je tome tako u prilog ide i metrika koja prema Google analyticsu kaže da ste sadržaje našeg medijskog portala novosti.hr u 2023. pregledali 5.000.037 puta, a broj aktivnih korisnika bio je 1.165.499.

Najčitaniji sadržaj je crna kronika što je za psihološko-sociološku analizu i zaseban tekst. O tome nekom drugom prigodom.

Jedan od vodećih portala u ovom dijelu Hrvatske prati istoimena Facebook stranica s 25.686 pratitelja koju naša redakcija ažurira iz sata u sat.

O relevantnosti lokalne i provjerene informacije svjedoči i doseg od 2.181,187 korisnika uz rast iznad 255%.

Analizirajući lokacije s kojih nas čitate, najviše posjeta razumljivo bilježimo iz Vinkovaca, slijedi Zagreb, Osijek, Vukovar, Ivankovo

Instagram Novosti Vinkovci komunicira sadržaje prilagođene publici te društvene platforme. Broji 2.700 pratitelja preko kojih svakodnevno dolazimo do 12.918 korisnika uz rast 4,7%.

Kada je riječ o društvenim mrežama Radio Vinkovaca, jedne od najstarijih radijskih postaja u Hrvatskoj, Facebook objave u 2023. vidjelo je 640.600 korisnika na brojku od 7.230 pratitelja. Radijska instagram priča izravno komunicira trenutno s 1.033 pratitelja. I ovdje u dosegu rastemo 37,7% uz 14 800 onih koji su nas u 2023. aktivno posjetili.

Naša (radijska) najmlađa društvena platforma Tik Tok u prošloj je godini virtualno dosegnula zajednicu od 58.000 posjetitelja uz 2.000 pratitelja, mahom mlađih dobnih skupina s kojima dijelimo personalizirane, njima prihvatljive sadržaje zabavnog predznaka koji često donose autentične duhovite situacije na dnevnoj bazi iz redakcije i studija.

I na koncu, neprikosnoveni za sva vremena – Vinkovački list, tjednik koji je od 1952. preživio sve političke režime, besparicu, previranja. Opstaje zahvaljujući profesionalcima koji povijest grada na Bosutu redovito bilježe iz petka u petak, a zapisanim za sva vremena ostavlja ljude i događaje, svjedoke vremena ukoričene u 3.620 izdanja.

Naše stranice ispunjene s 2.400 priča samo u prošloj godini, u nakladi od 1.300 primjeraka, listali ste kroz 50 brojeva. Na arhivi Vinkovačkog lista danas se diplomira, magistrira, doktorira. Uz našu prethodnu dozvolu, ovo bogatstvo vremenika bliže i dalje povijesti koristi se kao relevantan izvor dokumentarnih filmova, pisanih kronika i ostalih ozbiljnih publikacija i dostupan je za listanje u digitalnom obliku na web platformi novosti.hr.

I kada nas neki s guštom koriste “za potpalu”, potpaljuju svjedoka vremena i životne uspjehe malih, a najvećih, običnih i jednostavnih ljudi koji čine bilo ovoga grada i okolice.  Nabrojano, u medijskoj kući u kojoj ravnopravno egzistira, razvija se, mijenja i raste tri medija, a potkrijepljeno egzaktnim brojkama, istovremeno stvara šest visokoobrazovanih novinara, tri radijska djelatnika, dva grafičara, kolega od projekata i manifestacija, naše tri dame u računovodstvu, marketingu i prodaji, Teta koja brine da nam je čisto i ugodno jer, ruku na srce, dvije trećine dana provodimo na poslu.


Zato HVALA Aneti, Josipi, Teni, Mariju, Anti, Nataši, studentici Klari, Josipu i Milanu, dvijema Mirelama, Katarini, Mirjani, Dariju, Ivanu, Mileni i Mariji koja nosi kapetansku trakicu male, ali vrijedne ekipe. Hvala našim obiteljima na razumijevanju i podršci.

Pravi je izazov 24 sata živjeti svoj poziv uz visoku razinu profesionalizma i odgovornosti prema čitateljima i slušateljima.

Lokalno, provjereno, naša je nit vodilja.

Na Novostima nećete čitati “klikabilne” senzacionalističke naslove s tekstovima u kojima ne piše ništa. Bez lešinarenja, redakcijsko je pravilo broj jedan! To nije novinarstvo, a što je “pet minuta slave” spram povjerenja naših čitatelja. Nema cijenu! Nije na prodaju!

Najdraže nam je kada našu priču obrade i prenesu nacionalni mediji, a takvih je primjera sve više gdje jedna lokalna priča osvoji cijelu Hrvatsku kroz naš medijski kanal. Cijenimo kolege u poslu kojeg radno nazivamo “rudarenje”, surađujemo i pomažemo si na dnevnoj razini počevši od terena pa nadalje. Pozitivna i zdrava konkurencija uvijek veseli kako bismo i sami rasli.

S druge strane, Facebook stranice koje se samoprozivaju medijima ne držimo za konkurenciju jer ne postoji ni jedan relevantan parametar koji bi nas, s tri medija u šeširu, uopće usporedio.

Ovo je ozbiljan posao, a društvene mreže samo su popratni dio iz kojeg se iščitava (ili ne) visoka razina odgovornosti prema pratiteljima, nerijetko servirajući obmane, laži, manipulacije, iskrivljenu stvarnost, poruge nažalost, pozivajući tako na linč, a koje kao sredstvo do cilja koristi onaj drugi dio koji se nikada neće svrstavati u medij jer ni porez ne plaća, ali mu to još uvijek dozvoljava zakonski nedovoljno regulirana “siva zona” društvenih mreža.

Utoliko je jasan naš stav prema lažnim profilima. Na našim stranicama, u našoj kući idu na block, na svom su svoj gazda pa mašti prepuštamo na volju.

Nadalje, ne možemo se ne dotaknuti politike jer eto nas u tzv. superizbornoj 2024.

Što god da je poslano sa službenog maila na javno dostupan službeni mail naše medijske kuće bilo je i bit će objavljeno odnosno popraćeno kroz odlazak na teren, medijsku konferenciju ili događanje. Za nas su relevantni isključivo službeni kanali komuniciranja. Svima na znanje – sada, uvijek i ubuduće! Stoga nas ničije prozivke niti sujete neće obeshrabriti niti poljuljati u profesionalnom pristupu poslu. Svi imaju jednaku šansu pred našim mikrofonom, pitanje je koliko im je stalo iskoristiti je i stati iza izgovorene riječi. Hrabrost je to, u suprotnom kukavičluk. Tko ne zna, neka pita! Nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora! Tome učimo mlađe kolege, a nije loš stav u životu. No, svakom na izbor.

I na koncu, nemamo beneficirani radni staž iako smo u kvalifikaciji stresnih zanimanja. Tko misli da je lako, neka nam se pridruži makar na dan u redakciji, rado ćemo ga ugostiti i prepustiti mu dio dnevnih zadataka. Kao i sve dežurne službe, nemamo fiksno radno vrijeme, slobodne vikende, blagdane, ali i to je naš izbor. Ostaje i u 2024.!

Ljestvicu dižemo razinu više, uz nulti prag tolerancije na govor mržnje i vulgarizme.

U ovom poslu, svaki su dan i noć novi izazov, ali i nova kreativna energija. Događaju se i pogreške, previdi – nenamjerni. Tko radi, taj i griješi!

Stoga, hvala na razumijevanju, podršci, suradnji i praćenju. Čitamo se i slušamo i u ovoj godini!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno