14 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Što smo vidjeli do sada…

Više od autora

- vl promo-

U petak su započele 53. Vinkovačke jeseni, državna smotra hrvatskoga izvornoga folklora i najpoznatija manifestacija grada Vinkovaca.

Već pola stoljeća Šokadija se okuplja u Vinkovcima s jednim ciljem – pokazati bogatstvo i šarolikost naše tradicijske baštine. Slavonskim sokakom u petak je orila pjesma i tambure, a Trg Vinkovačkih jeseni zabliještila je raskoš narodnih nošnji.

Tradicionalno, smotra započinje otvaranjem Folklornih večeri spektakularnim dolaskom gradonačelnika grada Vinkovaca Ivana Bosančića i župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića na fijakerima. Gradonačelnik i župan nazdravili su s okupljenima, a potom pokazali svoje umijeće i zaplesali kolo. Naposljetku, prigodnim govorima ovogodišnje Folklorne večeri otvorili su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu grada Vinkovaca Andrija Matić, gradonačelnik Bosančić i župan Galić. Organizacijski odbor manifestacije uručio je gradonačelniku i županu simbolične darove u znak zahvale za doprinos razvoju Vinkovačkih jeseni.

Na Folklornim večerima do srijede će nastupiti 48 kulturno-umjetničkih društava i ansambala iz svih krajeva Vukovarsko-srijemske županije. O 10 najboljih natjecatelja koji će županiju predstavljati na ostalim smotrama folklora naredne godine, odlučivat će stručno povjerenstvo sastavljeno od Danijela Šote čije stručno oko motri na ples i korake, zatim Ljubica Gligorević prati izvornost nošnje i izričaja te Marinko Blažinkov kao stručnjak za glazbu. Trenutno smo na pola puta, a program do srijede popratite u šatoru Vinkovačkih jeseni s početkom u 19 i 30.

Subota je protekla u duhu Urbanih jeseni, ali i Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina. Dječje vinkovačke jeseni otvorili su nastupi 12 dječjih folklornih skupina, dok je gradonačelnik Ivan Bosančić predstavnicima skupina dodijelio zahvalnice i prigodne darove.Slavonski sokak postao je iste večeri pozornica za Međunarodno breakdance natjecanje “Hip-hop na Orionu” koji je ove godine proslavio okruglih 10. godina. Sukob osmorice veličanstvenih bio je kruna cjelodnevnog programa koji je pokrio Graffiti jam, Breakdance jam i radionice osnove plesa za najmlađe, dok je plesačima podršku pružila i kostimirana ekipa iz Star Wars Hrvatska, koji su publiku počastili interaktivnim performansom borbe svjetlosnim mačeva. U svakom slučaju, sila te večeri bila je na strani Dirty Entonija koji je zauzeo prvo mjesto na natjecanju.

Vrhunac Dječjih vinkovačkih jeseni bio je jučerašnji Središnji mimohod kojim su prošle 62 dječje skupine i više od 2.500 sudionika. Mimohod ulicama grada završio je drugim dijelom Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina na kojima je najmlađe posjetio poznati hrvatski književnik i novinar Mladen Kušec. Dok je 14 preostalih skupina predstavljalo bogatstvo svoga kraja, najmlađi su pod šatorom Vinkovačkih jeseni mogli uživati u kreativnoj radionici koju je za njih organiziralo Društvo naša djeca Vinkovci te fotografiranju s omiljenim likovima iz Star Wars franšize.

53. Vinkovačke jeseni postale su pozornica nekim od najpoznatijih imena domaće scene. Tako je u petak publiku podizao Giuliano, u subotu je pozitivan stav širio TBF i Naša stvar, a jučer su zapjevali Klapa Cambi i Ivan Šebalj & The Bechars.

Program ulazi u svoj drugi tjedan, a organizatori manifestacije poručuju “dođite nam, nek’ nas ima, pod lampom u Vinkovcima”, od 7. do 16. rujna.

53. Vinkovačke jeseni održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno