10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Stopa poreza na dohodak u Vinkovcima i Otoku ostaje ista, Bosančić i Šarić pozivaju kolege omogućiti rast plaća svojim građanima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Povezani prostorno, gospodarski, obrazovno i društveno, Gradovi Otok i Vinkovci nastupili su zajedno u odluci da ukidanjem prireza, stopu poreza na dohodak u visini 20% neće dirati. Ostaje ista. Potreba je stoga i želja i političkih suradnika, građanima Vinkovaca i Otoka odagnati postojeće sumnje u nadolazeću poreznu reformu koja stupa na snagu s prvim danom sljedeće godine.

“Poreznom reformom u našim gradovima, a reći ću za grad Vinkovce prvenstveno, stopa će ostati 20%. U prvom trenutku sigurno nešto gubimo u proračunima, no gledajući koliko gospodarski rastemo, vjerujemo da ćemo se već kroz 2024. godinu vratiti na početne pozicije”, projicira vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Prema prvim izračunima najavljuju rast plaća na ovom području najmanje 5% što i jest smisao institucionalnog postojanja gradova i općina prateći ga sa središnjom državom, kažu. Poreznim olakšicama građani s najnižim plaćama izlaze van poreznih škara te njihove plaće neće biti predmet oporezivanja, pojašnjava Bosančić.

“Prva je ovo prilika da kao gradovi i općine pokažemo solidarnost i interes višeg standarda naših sugrađana. Negativnim komentarima i prijeporima oporbenih gradonačelnika da će izgubiti određena sredstva, ja im kao gradonačelnik u osmom mandatu poručujem da svaki proračun unutar sebe ima toliko prostora da dio koji ćemo izgubiti, naći ćemo načina kako određene troškove smanjiti, a omogućiti rast plaća sugrađanima”, kaže otočki čelnik Josip Šarić.

Gubitke procjenjuju, u Otoku na oko 100 000 eura, u Vinkovcima 2 milijuna, plus minus 500 000  eura, ovisno o rastu plaća, proračunski će osjetiti eventualno samo u prvoj godini, obrazlažu.

Gospodarska djelatnost u ovom trenutku na području grada Vinkovaca pokazatelj je snažnih stopa rasta i to će dozvoliti rasterećenje građana, najavljuje vinkovački gradonačelnik. Svesrdno će koristiti raspoloživo što im je Vlada kroz ministarstva, fondove i različite druge modele financiranja osigurala. Tako nitko neće osjetiti nedostatak sredstava u proračunu jer neće biti zakinutih, poručuje Bosančić podsjećajući na podatke FINA-e objavljene prošlog tjedna koji su i zaposlenima pokazatelj da svojim firmama zarađuju više, što bi posljedično trebalo nagraditi većom plaćom.

Rezolutno obojica potvrđuju kako cijene komunalnih usluga zbog porezne reforme neće rasti opovrgavajući tako prozivke koje, također, stižu iz redova oporbe ovih dana.

“Ono što je važno, našim će sugrađanima plaće rasti, osobni odbitak i porezi bit će niži pa već u tom dijelu mogu očekivati veću plaću. Najvažniji cilj i svrha same porezne reforme uz autonomiju gradovima i poticanje gospodarstva u ovom trenutku je veći neto našim građanima”, ponavlja Bosančić.


Podsjeća i kako su u proteklom vremenu ostvareni značajni prihodi iz EU fondova. Potvrđenih je 22 milijuna eura kroz ITU mehanizam kojim će i Vinkovci i Otok te općine partneri koristiti značajna sredstva pa projektno gledano u sljedećem razdoblju Grad Vinkovci ne bi trebao značajnije osjetiti porezni manjak u proračunu, ponavlja. ITU su dobili i drugi gradovi, napominje.

Negativnu percepciju pojedinaca u sklopu nadolazećih poreznih izmjena demantirat će na svom primjeru, a dobivenu autonomiju usmjerit će prema većem standardu svojih stanovnika. Plaća je prvi korak, a u budućnosti namjera je dodatno porezno olašanje.

Dobrodošlom ju ocjenjuju obojica gradonačelnika sigurni kako će ju u perspektivi nadograđivati pozitivno za ovaj prostor, sugrađane i gospodarstvenike s obzirom na to da u ovom trenutku pokazuje put sve veće autonomije dane gradovima koji će prvi puta sami odlučivati o porezima.

“Prvi put nam je omogućeno ono što volimo naglasiti da moramo postati menadžeri grada i pozitivno se natjecati s drugim gradovima kako biti jeftiniji na tržištu rada, pristupačniji za investitore i učiniti svoj prostor boljim u odnosu na drugoga”, kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Šarić u tom kontekstu poziva velike gradove, posebno kolege iz Splita, Zagreba i Rijeke koji ovo tumače predizbornim trikom HDZ-ove vlade da si osigura potporu ondje gdje ju tradicionalno nema, krenuti od sebe, svojih ušteda i rezervi.

“Ne moraju dizati porez na dohodak, neka ostane koliki jest, kao i kod nas i neka unutar svog proračuna uštede na onim stvarima koje ovog trenutka nisu prioritet i pomognu svojim građanima”, poručuje otočki Josip Šarić koji prostora vidi, kako kod sebe tako i kod njih, od rasta gospodarstva do rezova na stavki primjerice reprezentacije i voznog parka.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno