Foto: HRT
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Na redovitoj poslijepodnevnoj konfereneciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđen je broj od 49 obojelih od koronavirusa u Hrvatskoj, a među novooboljelima je dvoje liječnika liječnika iz KB Dubrava.

“Imamo 49 zaraženih, imamo virus u zdravstvenom sustavu. To smo očekivali. Ulazimo u treću fazu obrane, to je jača aktivacija zdravstvenog sustava”, rekao je Beroš najavivši mobilizaciju čitavog zdravstvenog sustava, djelatnika i opreme.

“Po definiciji WHO-a, čim se dogodi prvi slučaj koji nije uvezen, oni smatraju da je to lokalna transmisija. Mi smatramo da se još nije dogodilo širenje bolesti u populaciji”, istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je rigoroznije mjere. “Ono što pratite u stranim medijima, mi ćemo to uvoditi. Život će nam se mijenjati, sve u cilju zaštite pučanstva i bližnjih. Moramo preuzeti odgovornost za sebe i druge. Mjere će se donositi od sutra, uključuju i cijeli paket ekonomskih mjera. Zatvaranje granice je također jedan od načina”, rekao je Božinović.

Kako se moglo čuti na konferenciji za medije u Hrvatskoj je trenutačno oko 8000 ljudi u samoizolaciji.

Kako nam je ranije tijekom dana rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ dr. Kata Krešić, u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelih nema, a broj osoba u samoizolaciji je 235.