Svi redovni studenti koji upišu višu godinu bilo kojeg poljoprivrednog smjera na fakultetima u slavonskim županijama dobit će godišnju stipendiju u iznosu od 10.000 kuna, najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvarajući Slavoniku, četvrto izdanje nacionalne poljoprivredne konferencije na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku.

Mladi su, naglasio je, naša budućnost u koju treba ulagati i zato će im Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni financirati stipendije. “Nagradit ćemo njihov trud i znanje. I to je dio Projekta Slavonija– velikog i važnog, koji neće ostati samo na papiru“, poručio je Tolušić. Sredstva za stipendiranje studenata od druge do pete godine osigurana su upravo kroz projekt Slavonija. Odgovarajući na upite studenata, Tolušić je naglasio da budućnost hrvatske poljoprivrede vidi upravo u mladim poljoprivrednicima.

Kažu da su mladi kritična i zahtjevna publika, ali upravo to i tražimo. Takva energija treba biti pokretač svima nama koji smo na pozicijama donošenja odluka koje će se odraziti na ove generacije koje dolaze. Njima smo odgovorni i njihov sud i mišljenje je važno. Europa stari, a mi smo ekonomija mladih poljoprivrednika. Dok Europa ima u prosjeku 6 posto mladih poljoprivrednika, Hrvatska ima čak 13 posto mladih. Prije dva tjedna ugovore o financiranju vrijedne gotovo 60 milijuna kuna potpisala su 163 poljoprivrednika iz slavonskih županija, a sredstva će se utrošiti za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu. Godinu smo započeli s ugovorenih 10,3 milijarde kuna projekata iz Programa ruralnog razvoja, a ove godine na raspolaganje stavljamo sva raspoloživa sredstva namijenjena do 2020. godine. Posljednji statistički podaci dokazuju da se hrvatska poljoprivreda oporavlja i raste. Raste vrijednost poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka. Čak je i pokrivenost uvoza izvozom najviša u posljednjih 7 godina”, naglasio je ministar Tolušić.

Uz stipendije, najavio je i nabavku dvadesetak hladnjača kojima će se pokriti cijela Hrvatska. Natječaj će biti raspisan tijekom ljeta, a hladnjačama planiraju riješiti veliki problem skladištenja plodova voćara i povrćara.

Konferencija Slavonika se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, a suorganizatori su Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku te Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.