11 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Više od autora

- vl promo-

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske promjene, izvijestili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

Radi se, kako je priopćeno, o projektu CO2MPENSATING BY PLANTING (CO2-kompenzacija sadnjom) koji organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija Heart kao odgovor na posljedice klimatskih promjena.

“Ovo je prvi takav program u Hrvatskoj i u regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadomjestiti proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu”, rekao je glavni koordinator projekta i poslovni direktor Saveza izviđača Dan Špicer.

U sklopu akcije, kako je objasnio, provode se i interaktivne edukativne radionice po srednjim školama kroz edukativni program nazvan Šumoborci.

Svi Šumoborci mogu kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadomjestiti dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska. “Kroz projekt se pošumljavaju šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prve akcije pošumljavanja krenule su već početkom studenoga, a do kraja godine u planu je posaditi više od 25.000 novih stabala. Akcije pošumljavanja nastavljaju se i idućih godina”, rekao je Špicer.

Uz akcije pošumljavanja, u sklopu edukativnog programa Šumoborci, održavaju se i edukacije u srednjim školama koje provode certificirani stručnjaci udruge Tatavaka.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno