16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

U Svečanom mimohodu od 10 sati ukupno 65 KUD-ova

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, kažu svi oni koji su barem jednom bili dio njega, nešto je najljepše što folkloraš može poželjeti.

Ove će nedjelje ulicama Vinkovaca proći u svoj svojoj raskoši Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, pokazati da je s pravom središnja priredba manifestacije jer zaokružuje sve ono što se u  našemu gradu događalo ovih dana kada je riječ o tradicijskoj baštini.

Povorka s početkom u 10 sati okupit će 65 KUD-ova i društava, nažalost ove godine bez Revije konjanika i konjskih zaprega.

Već tradicionalno će ju predvoditi nuštarske mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, zastave i grbovi, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010, a bit će tu još i Mandolinski Orkestar „Okruk“ Okrug Gornji, KUD Ethno Golubica Vinkovci i Kuburaška udruga Maruševec. Svi oni će Hrvatskoj i svijetu po 58. put prenijeti sav sjaj i bogatstvo neprocjenjive baštine hrvatskoga naroda.


Još jednom ponosno će pokazati što su naslijedili od svojih starih, čuvajući za buduće generacije.

Vrhunac manifestacije svakako je i Državna smotra folklora za koju su tradicionalno rezervirana zadnja dva dana. Nakon prvog dijela u kojemu je zaplesalo 12 društava i udruga, poslije mimohoda, u podne, na pozornici ‘pokraj lampe’ nastupit će šest skupina, dok je onaj posljednji dio predviđen za 19 sati kada će svoju tradiciju predstaviti još 15 KUD-ova.

Osim iz Hrvatske, u Vinkovcima će se naći i naša društva iz BiH i Njemačke, a za iduću godinu organizatori najavljuju i folkloraše iz Švicarske, Austrije i Mađarske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno