U dvorani Barun Trenk otvoreni su 16. Pčelarski dani u Vinkovcima, međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda i stručno-edukativni skup. Pčelare i proizvođače pčelarske opreme pozdravili su dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza i predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i župan Božo Galić. 

Smisao organiziranja Pčelarskih dana je pružiti mogućnost pčelarima da na jednom mjestu po pristupačnim cijenama uspiju nabaviti ili dokupiti svu potrebnu opremu, ali se i educirati te razmijeniti iskustva“, istaknuo je Stanko Čuljak. Osvrčući se na problematiku pčelarstva istaknuo kako Hrvatski pčelarski savez već dugi niz godina povećava broj članova, kojih je sada preko 7500, a njihova je ukupna godišnja proizvodnja od 8 do 10 tisuća tona meda. Među prioritetnim zadaćama su, između ostaloga, ustrojavanje načina praćenja i evidentiranja proizvodnje, izrada Nacionalnog pčelarskog programa 2020.-2022. te daljnja popularizacija upotrebe nacionalne staklenke za med.

U ime grada Vinkovaca sudionike Pčelarskih dana pozdravio je gradonačelnik Ivan Bosančić. “Već šesnaestu godinu pčelari koji kreću u svoju sezonu imaju priliku obaviti tu zadnju kupnju ovdje u Vinkovcima, ali i razmijeniti iskustva te dobiti i neka nova saznanja o pčelarstvu. To je nešto što obogaćuje ponudu samoga grada, ali i doprinosi u gospodarskom smislu jer znamo da u našem kraju imamo vrsnih pčelara i vrlo kvalitetan med i ovo je nabolji način da to sve isprezentiramo i Hrvatskoj i svijetu“, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

16. Pčelarske dane otvorio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. “Ono što znamo to je da su naši pčelari vrijedni i da dobro rade, a mi smo tu da im pomognemo u infrastrukturi, u korištenju EU fondova s ciljem poboljšanja njihove proizvodnje. Cilj nam je i ujednačavanje proizvoda te kroz Klaster pčelara i naš Agro klaster pomoći obiteljskim poljoprivrednim domaćinstvima od proizvodnje do plasmana robe“, istaknuo je župan Galić.

Otvorenju Pčelarskih dana prethodio je Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka priređen za učenike trećih razreda OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, dok su učenici drugih razreda ove škole izveli prigodan program.

Danas je počeo i stručno edukativni dio Dana tribinom “Agro klaster VSŽ i mogućnosti trženja pčelinjih proizvoda”, a sutra će na temu izbjegavanja grešaka pčelara u svom radu govoriti stručnjaci iz Beograda, Banja Luke i Zagreba.