Djeca nastavu prate preko televizije, otkazani su svi koncerti i sportska događanja, a do daljnjega su odgođene sahrane i svi crkveni sakramenti. Koronavirus iz dana u dan mijenja život na koji smo naviknuli, planiranje je postalo nemoguće, a najviše trpe budući mladenci, krizmanici i prvopričesnici.

Industrija koja se najviše našla na udaru pandemije koronavirusa svakako je vjenčanje. Iako je svima jasno kako je to jedina razumna i logična odluka, nitko nije imun na osjećaj razočaranja zbog činjenice da se vjenčanje koje su planirali mjesecima, pa čak i godinama, neće održati onda kada je to planirano. Među njima su i Maja i Matej čije je vjenčanje trebalo biti u sljedeću subotu. Dio pozivnica je poslan, cvijeće dogovoreno, organizacija pri kraju, a u jednom danu je sve moglo „pasti u vodu“.

„Čim su počela nagađanja o mogućim zabranama okupljanja, za nas su nastali problemi. Najprije smo kontaktirali salu „Lucija“ i band koji su nam ponudili nekoliko drugih datuma. Mislili smo da problemi zbog korone neće potrajati, pa smo odabrali 26. lipnja za novi datum. Ubrzo smo bili prisiljeni vjenčanje odgoditi za kraj ljeta ili u jesen“, ispričali su nam budući mladenci koji su, srećom, bez većih poteškoća za novi datum vjenčanja odabrali 18. rujna.

„Najviše nas je pogodila neizvjesnost jer ova situacija je nešto sasvim novo s čim se još nismo susreli. Iz ove situacije treba izvući sve dobro, tako da ćemo kuću početi uređivati prije svatova, a ne poslije kao što je bio prvotni plan. Nadamo se da će ovo što prije proći i da neće doći do ponovnog odgađanja“, dodaju Maja i Matej.

U cijeloj ovoj situaciji trpe i glazbeni bendovi kao jedna od najvažnijih komponenti vjenčanja. Svirke koje su trebali održati na proljeće i ljeto – odgođene su. Zato nam je član tamburaškog sastava Slavonski Suton, Mario Gorupić, pojasnio u kakvoj situaciji su se našli, s obzirom da je sezona svatova stavljena pod veliki upitnik.

„Do sada nismo morali otkazati niti jedne svatove, a dosta smo morali odgoditi za nagodinu. Vjerujem da mladencima kao i nama, nije svejedno što se dogodila ovakva situacija. Sumnjam da postoje mladenci koji se žele odreći svog dana, tako da bio on ove godine ili sljedeće, svakako je bitno to proslaviti najbolje što je moguće i da im taj dan ostane zauvijek u sjećanju“, rekao je Mario i dodao kako sastav, ako ne bude više odgađanja, čeka dosta putovanja diljem Europe. U smislu financija, ova godina će zasigurno donijeti određene gubitke, no Gorupić napominje kako im to nikada nije bio prioritet. „Sve dok smo na pozornici i uveseljavamo našu publiku, ostalo je manje bitno“, istaknuo je.

Crkve također već neko vrijeme zjape prazne. Tako će biti i u mjesecima pred nama jer misa, vjenčanja, pričesti i krizme nema.

„Osjećam se čudno i tužno, no imajući u vidu opće dobro, razumijem i prihvaćam ovu situaciju ozbiljno i odgovorno u nadi da će to doprinijeti u borbi protiv korone i ubrzati sprječavanje daljnjeg širenja“, rekao nam je fra Matija Antun Mandić dodavši kako su mnogi vjernici izrazili žaljenje, ali ne i negodovanje jer su svjesni situacije u kojoj se nalazimo. „Nakon Velikog petka dolazi Uskrs. Ne bojte se. I ova pandemija će proći, a o nama ovisi koliko će dugo trajati. Stoga, pažljivo slušajte odluke Stožera koji se uistinu trudi najbolje što može i zna“, poručio je Mandić.

Negodovao nije ni Jurica Barbarić, otac malenog Davida koji je ove godine trebao biti prvopričesnik. Kao roditelj svakako nije oduševljen, no, ističe, priviknuli su se na novonastalu situaciju.

„Otkazivanje prve pričesti neće utjecati značajno na nas i našu djecu. Pronaći će se novi prigodan termin i dječica neće biti zakinuta u ničemu, pa makar nam se stariji sin David pričestio nagodinu s bratom Filipom, inače drugašićem“, rekao je Barbarić.