Danas je 16. travnja međunarodni dan glasa. Glas slave i obilježavaju širom svijeta otorinolaringolozi i fonijatri i svi drugi koji se bave fenomenom ljudskog glasa. Obilježavaju ga i glasovni umjetnici, a posebice medijski djelatnici svih svjetskih radijskih i televizijskih postaja, jer je taj dan i njihov dan, obzirom da svoju poruku prenose prvenstveno glasom.

Ove godine osnovna poruka Svjetskog dana glasa je “Investirajte u svoj glas”. Često ne razmišljamo o svojim vokalnim sposobnostima, a možda je baš sada došlo vrijeme kada moramo razmišljati o ulaganjima u svoj glas, jer je zdrav i učinkoviti glas važniji nego ikada! Sačuvajte svoj glas jer to je Vaš kapital Očuvajte blagodati dobroga glasa tako da pazite na zdravlje svojih glasnica. Nemojte pušiti. Nemojte vrištati i vikati jer time oštećujete vrlo fine strukture koje proizvode glas. Ne žeđajte. Tijekom dana pijte puno vode ili neke druge tekućine u kojima nema kofeina i alkohola. Odmorite se. Ako ste bolesni, imate upalu grla privremeno smanjite upotrebu glasa kako bi izbjegli vokalne ozljede. Razmotrite korištenje mikrofona kada morate govoriti grupi ljudi, na otvorenom ili uz pozadinsku buku kako ne bi suvišno naprezali svoje glasnice i tako uzrokovali fonotraumu. Naučite prepoznati rizične situacije za svoj glas i izbjegavajte ih. Smanjite telefoniranje, govorite u tihim situacijama, više slušajte – manje govorite. Uvećajte svoju glasovnu učinkovitost.

Ulažući u svoj glas i imajući strategiju kako sačuvati zdravlje svojega glasa uvećat ćete i kapital koji nosite sa sobom – svoj dobar i učinkovit glas. Prije govora “ugrijte” svoj glas. Znamo da pjevači i glumci prije nastupa svoj glas uvježbavaju, jer time pripremaju svoj instrument za vrhunsku izvedbu. To također trebaju činiti i svi oni kojima je glas važan za profesiju: nastavnici, profesori, odgajateljice u vrtiću. “Ugrijte” svoj glas, pripremite ga na napor jednostavnim vježbama: otpjevajte od niskog do visokog tona, oponašajte motor, mrmljajte, govorite i otpjevajte samoglasnike. Učite o načinu proizvodnje glasa. Pohađajte vježbe glasa kod osobe koja je za to educirana (kod nas su to fonetičari i logopedi) kako bi ostvarili zaista puni potencijal svoga glasa.

Svakako prije što se odlučite za to pregledajte svoje glasnice kod fonijatra i zatražite stručno mišljenje o stanju svojih glasnica i glasa. Bit ćete iznenađeni koliko toga možete saznati! Naučite kada je potrebno zatražiti stručni savjet Kada je Vaš glas promukao – potražite stručni savjet otorinolaringologa (liječnika specijaliziranog za bolesti uha, nosa i grla) odnosno fonijatra koji je subspecijalist za bolesti glasnica. Promuklost može biti znak neke prolazne bolesti (upala grla), ali kod dugotrajne promuklosti i znak ozbiljne bolesti kao što je tumor. Ako imate promuklost koja traje duže od nekoliko tjedana, naročito ako pušite obavezno posjetite liječnika.