Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“.
S obzirom na to da nutritivno sadrži malo kalorija i puno vitamina, poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Primjerice, ona srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C, a prednost je što daje osjećaj sitosti jer sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.
Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola pa ova vitaminska bomba jača srce i snižava kolesterol.
Pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka su uzgojni uvjeti u Hrvatskoj, a kvalitetu domaćih jabuka omugućuje nam obilje sunca, plodna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Tomu u prilog ide i nekada najpoznatiji i najveći voćnjak ovog dijela Europe – Borinci koji su promovirali Vinkovce kao grad jabuka, ujedno i jedan od prvih simbola Vinkovačkih jeseni.
Hrvatska je jabuka zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do stola, beru se u optimalnoj zrelosti. Domaća jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja je strogo kontrolirana. Uzgajaju se pod strogim fotosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija, potvrđuju u Ministarstvu poljoprivrede.
Evocirajući uspomene iz djetinjstva donosimo i fini kućni recept za slatke ušećerene jabuke, slatkišu u kojem je gušt uživati u ove hladne dane. Potrebno je tek nekoliko sastojaka i malo vremena.
Ušećerene jabuke recept su kojeg moraju raditi odrasli, ali on može biti i zabavan za djecu, ali kada je u pitanju završni touch uređivanje i posipanje slatkišima.
Sastojci:
- 8 jabuka
- 400 g šećera
- 170 g meda
- 170 ml vode
- žličica crvene prehrambene boje (tekuće)
Priprema: Jabuke operite i posušite. Izvadite im peteljke. Pripremite 8 štapića (možete koristiti drvene štapiće za ražnjiće, štapiće za pops-e ili obične drvene grančice). Štapiće za koje ste se odlučili probodite kroz jabuku (do dna, ali pazite da ne probodete dno jabuke). Jabuke spremite u hladnjak.
Pripremite lim za pečenje na koji postavite papir za pečenje. Papir dobro namastite (u protivnom će vam se karamel s jabuka zalijepiti). Sve sastojke (šećer, voda, med i boja) stavite u lonac s debljim dnom. Neka vam lonac bude manje veličine kako bi lakše uronili jabuke.
Upalite srednje jaku vatru, promiješajte sastojke samo na početku, kasnije ne miješajte. Voda vam treba ispariti, a smjesa postati gusta. Za ovo vam treba otprilike 25 minuta, dok vam temperatura smjese ne bude 54 stupnja. Jabuke izvadite iz hladnjaka, držite ih za štapić. Lonac nakrivite jednom rukom, a drugom uronite cijelu jabuku pa je brzim pokretima vrtite dok se cijela ne obloži rastopljenim šećerom.
Malo je ocijedite držeći je nad loncem pa je prebacite na namašćen papir za pečenje. Ušećerenu jabuku držite samo za štapić dok je topla. Ponovite jednako s preostalim jabukama. Nakon nekoliko minuta vaše su jabuke gotove, piše BBC.
Možete ih urediti po želji sa slatkišima, bademima, čokoladnim mrvicama i slično.
Ostale ideje za jabučne slastice pripremaju u petak prijepodne, u povodu Dana jabuka, učenici Srednje strukovne škole i Poljoprivredne škole koji će u sklopu radionica i izložbe, predstaviti jabučne specijalitete iz njihove kuhinje, slastičarne i školskog vrta odnosno zadruge.
Čips, savijača od jabuka, ocat iz domaće radionosti samo su neki od proizvoda kojima će predstaviti ovu voćnu perjanicu.
I zanimljivost na kraju. Oduvijek simbolizira neke bitne trenutke u životu i zajedništvu. Ne čudi njezina prisutnost u društvenim odnosima čovjeka; mladić je svoju izabranicu srca prosio upravo darujući joj predivnu jabuku. Jabuka je trebala biti simbol njegove ljubavi i vjere u tu ljubav, a nerijetko je svatovski običaj bio bacanje jabuke. Naime, kad svatovi pristignu mladoženjinoj kući, mlada je između ostalog imala zadatak i prebaciti ju jabuku preko kuće. Ako uspije, vjerovalo se da je to dobar znak, jer će se mladenci slagati, živjeti u ljubavi. Ukoliko ju ne bi uspjela prebaciti, nije im se pisalo dobro jer se, eto, vjerovalo da bi se mogla vratiti kući.